Факт-новини: оперативні сюжети

Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ

Featured Video Play Icon

Шокуючі та мало відомі факти нашої історії представив Інститут національної пам’яті України  у рамках  вересневої виставки – презентації “Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ”. Проходить вона за підтримки обласного молодіжного центру та  управління культури Чернігівської міської ради. За круглим столом в його стінах  історики розповідали про те, як Чернігів  пережив комуністичний режим.

 Через радянський концтабір у Чернігові пройшли тисячі мешканців Сіверського краю, які потрапляли до нього за різних обставин, – розповідає старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського Світлана Сергєєва. З 1918 по 1991 роки ГУЛАГ прийняв понад 20 мільйонів українців. На момент смерті Сталіна, вони становили половину усіх ув’язнених, – підсумовує за круглим столом науковий співробітник Інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

 Нагадаємо, у пам`ять про нашого земляка, який пройшов застінками радянських в`язниць та таборів, відкрили іменну дошку – барел’єф  у будинку на вулиці Рокоссовського, де свого часу жив та працював Левко Лук`яненко. Таких як він в’язнів режиму у ті часи було чимало. Спочатку їх розстрілювали, потім відправляли у виправні табори, далі концтабори та в`язниці. За шматок хліба чернігівці здавали  до Торгсинів усе, що у них було. На виставці  у сквері імені Попудренка Інститут національної памяті України представив 21 банер  страшної історії комуністичних таборів.