Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіальна дошка – засновнику міського руху ветеранів Афганістану

Featured Video Play Icon

22 червня  у  Чернігові  по вулиці  Івана Мазепи, 29  на фасаді житлового будинку  урочисто відкрили меморіальну дошку засновнику  міського руху ветеранів Афганістану Василю Шевчуку.

Вшанувати пам’ять громадського діяча, ветерана Другої світової війни  та професійного військового  зібралися почесні гості, побратими,  рідні, друзі та небайдужі чернігівці. На урочистості з нагоди відкриття завітав і міський голова Владислав Атрошенко.

-Це правильно, що ми відмічаємо людей, які жили поряд з нами, які досить є цікавими особистостями, – каже мер. –  Це прекрасно, що ми разом сьогодні , що ми відзначимо життєвий подвиг Василя Івановича Шевчука, який і побував на війні, народив сина, на жаль, який загинув, який зробив багато гарних справ для України,  для Чернігова.

Для багатьох чернігівців  Василь Шевчук  став зразком героїзму і патріотизму, мужності і відваги, вірності і порядності.  Після смерті єдиного сина Володимира, який загинув в афганській війні, Василь Іванович  об’єднав навколо себе двадцятирічних воїнів, які повернулися з Афганістану, та створив  у Чернігові один із перших «афганських» клубів, згодом перетворивши його в могутню й дружню Чернігівську міську Спілку ветеранів Афганістану.

-Це наш батько і це наш наставник, завдяки йому багато хлопців не потрапили до криміналітету, а знайшли  себе у цьому житті, – згадує голова Чернігівської організації української спілки ветеранів Афганістану Анатолій Кириленко.

Згадує близьку людину і подружжя Чаусових. Сусіди Лариса Романівна та Михайло Петрович  товаришували з Василем Івановичем  багато років. Особливо зблизилися, коли помер його син, відтоді підтримували його  і були з ним до останнього.

-Розділяли його горе тоді, він сильна людина. А головне, що такої доброї людини у нашому дворі і нема, – згадує сусідка Лариса Чаусова. Небайдужі чернігівці поклали квіти до пам’ятної дошки і вшанували пам’ять   видатного земляка.