НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чернігівський онкоцентр планує встановити другий лінійний прискорювач

Featured Video Play Icon

Щодня в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології на лінійному прискорювачі лікують близько 100 пацієнтів. Це надмірне навантаження і на медичний персонал, і на саме обладнання, кажуть в онкоцентрі. Тому планують встановити другий лінійний прискорювач. Для цього вже виділили спеціальне приміщення. Тут раніше працював старий апарат Рокус – М. Йому вже 15 років, розповідає завідуюча відділенням променевої терапії Наталія Крічфалушій. Тепер настав час для його заміни та придбання нового обладнання.

Про потребу другого лінійного прискорювача в онкоцентрі вперше заговорили ще навесні цього року. А 28 липня на погоджувальній раді депутати області розглядали проєкт рішення про надання дозволу медичному закладу на отримання кредиту. За словами в. о. генерального директора онкоцентру Юрія Шеня, кредитні кошти потрібні для ремонту головного приміщення онкоцентру. Зокрема, відновлення потребують дах, фундамент, водовідведення, а також бункер під новий лінійний прискорювач. Обладнання мають придбати або за власні кошти, або за лізинговою програмою.

Поки що проєкт в розробці, каже Юрій Шень. У цьому році на заплановані роботи необхідно близько 12 мільйонів. Загальна сума кредиту – близько 30 мільйонів гривень. За 3 роки кредит треба погасити. Це думають зробити за кошти від Національної служби здоров’я, що надходять за надані послуги пацієнтам.

Перший лінійний прискорювач тут з’явився у 2018 році. В онкоцентрі кажуть, нинішній режим його роботи скорочує терміни технічного обслуговування в півтора – два рази. Тому його вже необхідно ремонтувати.

Методом променевої терапії за допомоги лінійного прискорювача щороку тут лікують в середньому 800 пацієнтів. Медики сподіваються, що з придбанням другого підвищиться ефективність лікування та пришвидшиться реабілітація пацієнтів, а наявне обладнання буде працювати в нормальному режимі. Що ж до офіційного дозволу, то погоджувальна рада облради поки що даний проєкт відправила на доопрацювання.