Факт-новини: оперативні сюжети

Майстру Олександру Шльончику відкрили меморіальну дошку

Featured Video Play Icon

У суботу на вулиці Фабричній було багатолюдно. Зібрались представники музичної спільноти міста, щоб вшанувати пам’ять народного майстра музичних інструментів і музиканта Олександра Шльончика. У квітні нашому видатному земляку виповнилося 100 років.

На фасаді будинку №12, де він жив і творив, рішенням виконкому міської ради відкрили меморіальну дошку. Колишній військовий диригент Олександр Шевчук назвав цю подію ще однією сторінкою в історії культури Чернігова.

Любляча онучка Олександра Микитовича не приховувала свого хвилювання. З дитячих років Ната любила спостерігати, як працює дідусь. Він вклав у неї душу, любов до музики, навчив грати на сопілці. Перші концерти нині відомої виконавиці були разом з ним. Спадок Олександра Шльончика-це сотні музичних інструментів, які й досі звучать на концертах всесвітньовідомих українських колективів.

Слава про чернігівського майстра докатилася й до ансамблю “Песняри”, для якого він реставрував сімейство сопілок. Яскравим прикладом є реставрація кобзи Тараса Шевченка. На урочистому заході також звучали інструменти, зроблені руками Шльончика. Ще за життя бабусі,Наталія пообіцяла ій зберегти родинний дім.

Зараз будівля відновлюється і вже відома її подальша доля. Про доробок ювіляра Олександра Шльончика можна дізнатися в історичному музеї, де працює експозиція “Душа майстра звучить в бандури рокотанні”. Глядачі можуть побачити музичні інструменти, які були зроблені руками майстра, починаючи з 50-х років.