Факт-новини: оперативні сюжети

Масляний тиждень

Featured Video Play Icon

У чому секрет смачних млинців?

Марія Савицька  навчає свою онучку  Вероніку готувати млинці. І ділиться своїми секретами приготування традиційної страви на Масляну. Головне, каже, у цій справі – вправність рук і вдало приготоване тісто. Щороку жінка випікає на Масляну  млинці та вареники. Причому  робить це сім днів поспіль. І  не лише готує , а й частує  своїх рідних та близьких. Марія Петрівна за професією кухар.

Але   з – поміж багатьох страв  найулюбленішою  є саме млинці. Жінка хоче, аби її кулінарне мистецтво  і вміння  вишивати продовжували  жити в родині. Більшу половину свого життя Марія Савицька прожила у Шаболтасівці  Сосницького району. Нині   мешкає  в Чернігові.  У часи її молодості традиціям приділяли велику увагу. Під час  Масляної багато жінок дотримуються традицій.

Експериментують і  вправно  готують  млинці та вареники. адже саме вони – головна страва  цього тижня.  Масниця бере початок ще з дохристиянських часів.

Вважалось  що млинці – це символ Сонця, каже фахівець народознавства  Надія Заваліна. Під час сирного тижня щодня були свої традиції і прикмети, зазначає Надія Заваліна. Церква в цей час готує вірян до Великого посту. Тому основне призначення Масниці  – внутрішнє очищення і духовне наповнення, кажуть  священнослужителі. 

Масляна – це насамперед сімейне свято і чудова нагода зустрітись із близькими та рідними. А ще це свято, що символізує проводи зими та зустріч весни. “Масляна іде, весну за собою веде.”