Факт-новини: оперативні сюжети

“Made in Ukraine”: Легендарний Rizol Quartet виступив у Чернігові

Featured Video Play Icon

Шостий концерт “Академії української музики” пройшов під знаком 400 – річчя Магдебурзького права Чернігова. У фойє музичної школи імені Вільконського панувала атмосфера давнини. Пролунав текст привілею польського короля на місцеве самоврядування. Після глядачів запросили до концертної зали на виступ відомого квартету баяністів імені Миколи Різоля. Кожного приїзду в місто у колективу Національної філармонії стає все більше нових поціновувачів його творчості.

-Я ніколи не чула, як грає квартет саме Різоля. Коли я почитала програмку, дуже цікаво, як можна ту музику, яку чули на фортепіано, яку чули на скрипці можна грати на баянах. Відповідно, це велика інтрига, яка буде розкрита. Я вірю, всі ми будемо задоволені, – зазначила заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Концерт розпочався з музики епохи Магдебурзького права. Глядачі почули уривки з опери “Алкід” нашого земляка Дмитра Бортнянського, яка у 18 столітті з успіхом йшла на театральній сцені Венеції.

У нас ця програма називається “Made in Ukraine”. І це не випадково. Усі твори виключно українських композиторів – від Бортнянського до наших сучасників. Ювіляр Володимир Зубицький, Андрій Сташевський, Вікторія Польова. Буде “Чардаш”, звісно, Миколи Івановича Різоля, – розповів керівник квартету баяністів Олег Шиян.

Наприклад, Володимира Зубицького соната “Фатум”, написана до подій алканської війни. Вона набуває у нашому сьогоденні особливих рис. Тобто, ми зараз переживаємо те, що переживала тоді Європа, – додав учасник квартету баяністів Роман Молоченко.

Твори, що прозвучали на концерті, різні за жанром та настроєм. Цю програму Різоль Квартет підготував ще у 2019 році. Спочатку пандемія, а потім повномасштабна війна завадили зіграти її в усіх куточках країни.

Я вперше на концерті. Хочу побачити, як грають баяністи і щоб потім я так грав, – каже глядач Єгор.

Прикладом для юних чернігівських баяністів є учасник легендарного квартету, наш земляк Ігор Саєнко. Кілька років Ігор, навіть очолював цей колектив.

-Зараз тим більше приємно, що це мій учень. Він вийшов, як кажуть “з моїх рук” і пішов потім далі. Сам квартет – унікальне явище. Часи міняються, сприйняття міняється, але вони не забувають, що є музикантами, – підкреслив баяніст Микола Олексієнко.

За понад 80 – річну історію квартету на долю його учасників випало дві війни – Друга світова та війна з Росією. Як колись чоловіча половина першого складу квартету, так і нинішнє покоління музикантів підтримують культурний фронт.

Перший місяць була творча кома, розумієте. Комок в горлі і не зрозуміло, чи ми будемо існувати. Йшла оборона Києва. Ми не виїжджали. Були на місцях всі, – зазначив Роман Молоченко.

З травня минулого року столичні баяністи поновили свою діяльність. Виступають, як перед військовими, так і з благодійними концертами. Участь у проєкті “Академія української музики” – це  допомога ЗСУ. Глядачі на цьому концерті донатили на авто для наших воїнів на Сході.