Факт-новини: оперативні сюжети

Люди старої Гетьманщини: в обласному історичному музеї стартував новий проєкт

Featured Video Play Icon

“Люди старої Гетьманщини” – так називається новий проєкт обласного історичного музею, який стартував 18 жовтня. Він розповідатиме чернігівцям і гостям міста про менш відомих людей часів козацької доби – наприклад, про рід Кочановських, який дав назву знаменитій Качанівці. Хоча вони не були першими її власниками, саме з них почалася трансформація звичайного маєтку в об’єкт великого культурного значення.

Дивіться також: Національний рекорд: у Чернігові презентували найбільший в’язаний прапор України (Відео)

Розбудова Качанівки почалася з Федора Кочановського, який мав на той момент чималі статки завдяки своїй кар’єрі придворного співака. До Тарновських, з якими найчастіше асоціюють культурний розквіт маєтку, він перейшов через складні шлюбні перипетії.

Рід Кочановських залишив після себе вагому (буквально) матеріальну спадщину, яка нині зберігається в обласному історичному музеї, зокрема 48-кілограмову срібну дароносицю.

За словами Ольги Гейди, Качанівка і донині ховає чимало таємниць, особливо свою ранню історію, пов’язану з родом Коченовських. Не з’ясоване достеменно походження деяких руїн на території заповідника. Наразі музейники вивчають архівні матеріали, а влітку наступного року сподіваються організувати археологічну експедицію.