ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Літні табори, набір першачків, ремонт шкільних дахів: освітні питання щотижневої наради

Featured Video Play Icon

Забезпечити дітям цікаве та корисне дозвілля під час літніх канікул. З понеділка, 3-го червня в Чернігові свою роботу розпочали пришкільні табори денного перебування. Як повідомив на щотижневій нараді в муніципалітеті начальник управління освіти Василь Білогура, загалом було подано 4252 заяви від батьків. З них 3387 — діти пільгових категорій. Упродовж трьох тижнів, до 21-го червня включно, на малечу чекатимуть різноманітні розваги, майстер-класи та екскурсії. А ось чернігівським випускникам, котрі минулого тижня востаннє почули шкільний дзвоник, найближчими днями вручать документи про освіту. Найуспішнішим — ще й відзнаки за сумлінне навчання.

Навчальний рік закінчено — 80 золотих медалей, 24 — срібних. Далі вже період складання мультипредметного тесту, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Завершили в Чернігові і приймати заяви до перших класів на наступний навчальний рік. Загалом, місто вже набрало 1959 першачків, що майже на 300 менше, порівнюючи з минулим роком. Однак, як зазначив Василь Білогура, упродовж літа батьки ще зможуть донести документи.

Відповідно до законодавства ми організовуємо набори перших класів. Переважно орієнтуємося на 24 дитини, далі, залежно від ситуації, плюс-мінус заява, дві.Намагаємося сформувати якомога більшу кількість класів. Хоча б якби до сотні ще заяв донесли, було би дуже чудово, – зауважив Василь Білогура.

Водночас місто й далі активно співпрацює з міжнародними організаціями в питанні відновлювальних роботи в освітніх закладах. Триває партнерство з фондом Acted, зокрема, партнери допомагають із заміною елементів освітлення і опалення, ремонтом санвузлів та облаштуванням кімнат гігієни для дівчат, а також заміною вікон. У межах швейцарсько-українського проєкту DECIDE триває відбудова «нового корпусу» 13-ї школи, а в п’яти закладах освіти, а саме школах № 13, 19, 22, 32 та 34, — облаштовують цифрові освітні центри в укриттях. А ось у співпраці з благодійним фондом «Фортечний» більш енергонезалежним став ліцей № 22 — там встановили сонячні панелі. Попередньо, благодійники допоможуть обладати фотоелектричними модулями ще 4 заклади, йшлося на нараді.

По дошкільних закладам освіти також продовжується співпраця. І, фактично, можна сказати, що зараз із таких великих ремонтів — це 3 садочки в співпраці з фондом ADRA відбувається заміна вікон. Зараз — 69-й. Завезли вікна в 35-й і 59-й. Також у межах співпраці із цим фондом ще буде надано допомогу в ремонтних роботах часткових у двох закладах профтехосвіти в місті Чернігів, – повідомив Василь Білогура.

Однією з найгостріших проблем в галузі освіті міста залишається стан дахів шкіл та садочків. Через бойові дії, а також системне недофінансування, понад 100 навчальних закладів мають проблеми з покрівлями, серед них і ті, що потребують повторного відновлення. Проте цього року, з огляду на вилучення військового ПДФО, значні потреби в подальшому відновленні міста та пріоритет на допомогу ЗСУ, вільних коштів на ремонти закладів у бюджеті практично немає. Однак, місто все ж змогло частково виділити гроші на покрівлю 32-ї школи, стан якої — чи не найкритичніший. За словами Василя Білогури, найближчим часом УКБ має опрацювати необхідну документацію та визначити підрядника, після чого стартують ремонтні роботи. Також потребує нагального вирішення і проблема з дахами в 5-ій і 16-ій школі та покрівлею старого корпусу 11-го колегіуму.

Дахи ми не можемо не зробити. Я так розумію, що кінець навчального року, як мінімум 32-й ліцей і 5-та школи, окремі класи не займалися у своїх кабінетах, тому що там протікало постійно, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Аби забезпечити комфортні умови для навчання дітей, на щотижневій нараді виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако дав доручення управлінню освіти та капітального будівництва шукати фінансування, зокрема, у резервах, та, за можливості, звертатися за донорською допомогою.