ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Лікарняні та декретні у 2023 році: що змінилося?

Featured Video Play Icon

З першого січня повноваження щодо розрахунку лікарняних, декретних, а також страхових виплат потерпілим на виробництві перейшли до Пенсійного фонду України. Реформування системи проводять для більшої доступності сервісу, ефективності Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, а також забезпечення прозорості усіх процесів.

Єдина інформаційна система, вона дозволяє спростити прийняття рішення, тому що всі дані знаходяться у одному місці, не треба додаткових запитів, підтвердження якихось документів в одному місці і це воно прискорює прийняття рішення щодо виплат, – зазначає начальник Управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області Олексій Сорокін.

Як пояснили у Головному управлінні Пенсійного фонду, правила нарахування та розмір виплат не змінилися. Відповідні заяви-розрахунки надалі будуть оформлюватися через особистий кабінет роботодавця на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України, проте час на перевірку лікарняного значно зменшиться. Якщо раніше Фонд соціального страхування України перераховував кошти роботодавцям протягом 10-ти днів, то тепер Пенсійний фонд здійснюватиме таке фінансування в межах 3-х днів після надходження заяви.

Розрахунок здійснюється відповідно до даних, які зберігаються вже в реєстрі застрахованих осіб, які надходять згідно звітності роботодавців. Та звітність, яка подавалася по застрахованій особі – вона зберігається у нас і для розрахунку лікарняного вона використовується, тому процес проходить більш автоматично, – пояснює Олексій Сорокін.

За словами Олексія Сорокіна, з початку дії нового закону до Головного управління Пенсійного фонду у Чернігівській області вже надійшло більше трьохсот заяв-розрахунків, проте певний відсоток не пройшов перевірку. Основною помилкою, через яку експерти повернули роботодавцю заяву на доопрацювання, – це не повністю вказана адреса. Роз’яснення щодо оформлення заяв-розрахунків можна отримати безпосередньо у відділенні Пенсійного фонду, або ж зателефонувавши на гарячу лінію Головного управління.