Факт-новини: оперативні сюжети

Кваліфікована діагностика і сучасне лікування: як у Чернігові допомагають побороти онкологію

Featured Video Play Icon

Від злоякісних новоутворень здебільшого у легенях та простаті, а у жінок – в молочних залозах, до понад сотні хвороб, здатних вражати буквально будь-яку частину тіла. Те, що називають раком, і що боїться почути кожен – насправді не вирок, кажуть ті, хто допомагає іншим його побороти. 

Два роки повномасштабної війни і постійних стресів дають про себе знати: щодня у стінах діагностичного відділення центру сучасної онкології в Чернігові – біля 70-ти пацієнтів і пацієнток з усієї області, у поліклінічному – до півтисячі. За окремими напрямками кількість звернень зросла в рази і побільшало як випадків пізньої діагностики, так і первинних, початкових стадій.

Рак це не вирок, рак виліковний. Потрібно лише звертатися і не боятися.  Але, я все ж таки наголошую: кращого, ніж лікувати на першій стадії, в онкологічному суспільстві не придумано, – зазначив завідувач поліклінічного відділення Чернігівського медичного центру сучасної онкології Дмитро Цвир.

Світовий досвід підтверджує: рання діагностика рятує життя. Рак молочної залози на першій стадії виліковний у 95-100% випадків, а скринінги нерідко дозволяють виявити і так звані передракові стани. Тому профілактичні огляди хоча б раз на рік у сімейних лікарів, які можуть оцінити ризики і за потреби спрямувати до вузьких спеціалістів чи на обстеження – обов’язкові для кожного.

Кількість мамографій, які ми провели, вона майже в два рази більша в порівнянні з попередніми роками. Але є і негативна динаміка від того, що кількість первинних раків – малих раків, які виявлені на мамографії, збільшилась приблизно на 30%. Скоріш за все, це пов’язано з психоемоційним перевантаженням наших людей, із складною ситуацією в країні, – каже завідувачка рентгенодіагностичного відділення Чернігівського медичного центру сучасної онкології Катерина Засенко.

Працює заклад за програмою медичних гарантій, і сьогодні проконсультувати і провести всебічне обстеження пацієнта чи пацієнтки тут можуть впродовж одного-двох днів, повністю безоплатно. Попри війну, центр онкології розширив свої можливості в діагностиці: а це два нові рентген-апарати та 64-зрізовий комп’ютерний томограф, що дають більшу деталізацію зображень та реконструкції, а сам процес роблять швидшим і комфортнішим. А також сучасний цифровий мамограф з двома надважливими функціями.

Функцію томосинтезу ми використовуємо в тих випадках, коли лікар-рентгенолог на звичайній мамограмі знаходить додаткові утворення чітко їх не може диференціювати, то це отакий уточнюючий метод, який нам дуже часто допомагає диференціювати ці утворення. Якщо і це не допомогло, наступним етапом у нас є стереотоксична біопсія – за допомогою апарату ми вибираємо певні координати даного утворення з лікарем-мамологом проводимо пункцію цього утворення і отримуємо результат. Тобто, це дуже гарне обладнання, тому ми можемо виконувати всі послуги на високому рівні, – підкреслює Катерина Засенко.

Щороку до 160-ти тисяч українців вперше дізнаються про виявлену у них онкологію. У всесвітній день боротьби проти раку, 4 лютого, лікарі поліклініки, які першими приймають людей кажуть, головне, не дозволити хворобі прогресувати, сидячи вдома – якісна медична допомога доступна кожному.

У нас йде зараз тенденція до персоніфікованого лікування пацієнтів, тобто не можна історію захворювання кожної людини брати під один шквал. Враховуючи соматичний стан пацієнта, враховуючи його діагноз, в поліклініці лікарі виробляють для нього тактику лікування – чи це операція, чи це хіміотерапія, чи це поєднані якісь методи лікування, – зауважив завідувач поліклінічного відділення Чернігівського медичного центру сучасної онкології Дмитро Цвир.

В будь-якому разі, коли ми проводимо мультидисциплінарний консиліум, ми пропонуємо пацієнту різні варіанти лікування, він сам також приймає безпосередню участь у обранні тактики. Кожен метод він є високотехнологічним і Національна служба здоров’я України оплачує нашому закладу безпосередньо за проведену роботу, за надані послуги, тому пацієнти в нас можуть отримати весь спектр цієї медичної допомоги безкоштовно, -підкреслює медичний директор Чернігівського медичного центру сучасної онкології Григорій Бардаков.

За словами медичного директора закладу, як єдиний профільний центр в області, нині вони працюють над тим, аби мати власний апарат МРТ та ще один лінійний прискорювач, що поліпшить якість променевого лікування і власне пропускну спроможність відділення. 

Це не тільки ваші проблеми. Кожний лікар, кожний медичний працівник він з вами проходить той шлях, і переживає разом з вами. Тут вас зрозуміють і тут вам емоційно допоможуть, – наголосив завідувач поліклінічного відділення Чернігівського медичного центру сучасної онкології Дмитро Цвир.