Факт-новини: оперативні сюжети

Культурну спадщину представляє новий фестиваль

Featured Video Play Icon

Фестиваль “Перезавантаження” розпочався. Хтось вважає монументальне мистецтво пережитком радянщини, а хтось прагне за допомогою історичних артефактів більше дізнатися про наше минуле і порівняти із сьогоденням. Тим паче, що у нашому місті збереглася монументальна спадщина 20-го століття, яка варта уваги.

Команда молодих ентузіастів, зацікавлених у збереженні та популяризації монументального мистецтва, організувала перший у місті та Україні фестиваль. На його відкриття до художнього музею завітало багато гостей з різних регіонів. Серед запрошених, донька митця з Чернігівщини Олександра Саєнка.

Першого фестивального дня відкрилися виставкові зали у художньому музеї, де представлені унікальні ескізи, роботи видатних художників-монументалістів Чернігова та Києва. Експонуються, зокрема твори Олександра Саєнка, ім’я якого занесено до списку видатних діячів культури світу.

Гості фестивалю відвідали Палац урочистих подій. Над створенням цього архітектурного ансамблю чернігівські митці працювали з 1987 по 1988 роки. Тетяна Федоритенко самотужки робила вітражі для двох залів.

У суботу та неділю у місті також працюватимуть різні фестивальні локації. Відбудуться презентації, лекції та дискусії про монументальне мистецтво, вечірні музичні програми.