ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Харчування дітей у школах може припинитися: у чому причина?

Featured Video Play Icon

Повноцінно поснідати чи отримати комплексний обід, або ж і те, й інше, залежно від обраної батьками форми харчування, так, як краще самим дітям. Попри війну в країні та складну економічну ситуацію у бюджеті Чернігова, зберегти таку можливість для школярів, які здобувають освіту очно, було однією із задач міста. І від перших днів нового навчального року діти, як і раніше, можуть поїсти гарячу їжу між уроками.

Другий клас, який веде пані Світлана ходить до їдальні після другого уроку. Каже, діти завжди снідають з великим апетитом, це дозволяє трохи переключитися з уроків. У свою чергу, якісне збалансоване та раціональне харчування сприяє хорошій розумовій роботі і дає їм заряд енергії на всі активності впродовж навчального дня.

Втім, менше ніж за місяць навчання маємо ризики, що забезпечення гарячим харчуванням у школах із дня на день зупиниться. Причина тому – несвоєчасне здійснення органами Державної казначейської служби України бюджетних платежів. Так, із чотирьох профінансованих у вересні рахунків виставлених постачальниками комунальному підприємству “Шкільне”, казначейство жодного не провело.

Станом на 23 вересня це була сума у 771 тисячу гривень, у разі продовження затримки проплат до кінця місяця вона може сягнути понад мільйона гривень. Для комунального підприємства це серйозна цифра. Через постійні ковідні карантини в попередні роки, а також бойові дії у Чернігові, коли за відповідним зверненням ОВА КП “Шкільне” своїм коштом і силами щодня годувало 2,5-3 тисячі військовослужбовців, а також давню заборгованість, яку від 2021-го почали поступово закривати, підприємство накопичило збитки перед постачальниками майже на 7 млн гривень. Нинішня ситуація з казначейством на фоні постійних змін цін на продукти, енергоносії та супутні видатки, може призвести до ще більших боргів, а відтак відсутності поставок і в кінцевому рахунку – змоги підприємства виконувати свої договірні зобов’язання. Нагадаємо, минулого тижня Чернігівська міська рада звернулася до Кабміну, Мінфіну та Чернігівської ОВА, аби там вирішили питання щодо не пропуску казначейською службою платежів від міста, зокрема і по захищених видатках, таких як харчування дітей. Станом на 15 вересня на рахунках розпорядників та одержувачів коштів бюджету Чернігова знаходилося загалом 142 млн грн, що потребували оплати.

PF. За інформацією Управління освіти міської ради станом на 29 вересня Державна казначейська служба провела всі платежі. Тож, ситуація з забезпеченням гарячим харчуванням дітей у школах Чернігова стабілізувалася.