ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Крок назустріч тваринам: чернігівська молодь вчилася волонтерству у ВСЦ

Featured Video Play Icon

Ранок суботи, а чернігівська молодь уже на ногах та сповнена ентузіазму. Сьогодні вони допомагатимуть тим, хто потребує цього чи не найбільше — беззахисним чотирилапим, підопічним ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин». Це — перша толока в межах проєкту «Я волонтер» громадської організації «Українська монолітність», що спрямований на формування культури волонтерства та взаємодопомоги серед молоді.

Ми вирішили почати із цього, бо ми часто тут просто приїжджаємо волонтерити, і я вважаю, що це максимально важливо показати всім, що можна робити, як можна тут допомагати, що тут постійно необхідна допомога. І, загалом, щоб у нашої молоді формувалася ця культура впродовж життя, що вони можуть у будь-який день допомагати, що вони можуть бути корисними, що це не щось дуже складне, – розповіла керівниця проєкту «Я Волонтер», членкиня правління ГО «Українська монолітність» Юлія Дарницька.

Мене підкупив той факт, що ідея полягає в створенні такої ж волонтерської культури, як, наприклад, у Британії. У школах там волонтерять 100 годин на рік, так само й в інститутах. Це мене зацікавило, тому я стараюсь розвивати цей проєкт і брати участь, – зазначив керівник відділу підтримки молоді ГО «Українська монолітність», волонтер Назарій Долинець.

Проєкт покликаний підвищити рівень соціальної відповідальності в молоді, а також має просвітницьку мету — показати, де в Чернігові можна волонтерити. Аби долучитися до команди небайдужих, необхідно було попередньо зареєструватися в гугл-формі. Зрештою, охочих виявилося багато. Серед них і чернігівка Олександра.

Коли сказали, що їдемо до тваринок, я охоче погодилася. Я досить хвилювалася, але, як виявилося, це дарма, бо тварини чудові. І зараз я погуляю, скоріш за все, з Лістіком, піду прибирати вольєри, допомагати саме в прибиранні, бо це моя мета сьогодні була, саме допомогти. Бо, мені здається, що з тваринами погуляти приїжджає кожен, а саме поприбирати, можливо, допомогти якоюсь брудною роботою, робить не кожен, – каже волонтерка Олександра Онищенко.

Волонтери не бояться важкої роботи та холоду. Відтак не тільки спілкувалися з працівницями центру, вигулювали та годували тварин, а й заготовляли сіно та наводили лад у вольєрах. За словами начальниці ВСЦ «Крок до тварин» Тетяни Діденко, допомога їм завжди потрібна, адже кількість чотирилапих і обсяг роботи — значні, а сил і часу вряди-годи не вистачає. Долучитися просто, головне — не боятися і любити братів наших менших.

Волонтери завжди потрібні. Вигулювати тварин, допомагати в прибиранні, відбудовувати чи добудовувати нові чи ремонтувати старі вольєри — це все важливо, тому що тварини великі, активні, їх багато. І, звичайно, виходить із ладу те, що побудовано вже понад п’ять років тому, і доводиться його ремонтувати. Прибирання території — завжди актуальна історія. Тобто, спектр роботи, яку може виконувати доброволець, волонтер на території ВСЦ, надзвичайно великий, – зазначає начальниця ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин» Тетяна Діденко.

Допомагати можна й на відстані — обрати тварину під кураторство й утримувати її шляхом перерахування коштів на харчування, або просто писати про неї в соцмережах і розміщувати фотографії, у такий спосіб сприяючи пошуку нових господарів. Волонтери зізнаються: отримали від толоки задоволення, а — найголовніше — відчули себе корисними.

Сьогодні я допомагав переносити важкі речі, сіно й займався вигулом собак. Це вже третя. Активно, трохи підвернув ногу, але собаки задоволені, – каже керівник відділу підтримки молоді ГО «Українська монолітність», волонтер Назарій Долинець.

Це справа не одного дня, це справа життя, адже тварини з нами будуть постійно, пліч-о-пліч, і допомога потрібна повсякчас. – Зустрітися з ними, допомогти їм, відчути їхню теплоту й подарувати їм радість, подарувати їм любов. Просто відчути взаємодопомогу один з одним, – говорить волонтер Назар Рей.

Цей захід для багатьох став першим волонтерським заходом, і я дуже тішусь, що багато людей сьогодні долучилось. Це дуже класно, що вони вже будуть знати і вони вже самі зможуть потім приходити, будуть знати, що тут робити і як саме вони можуть бути корисними, – підкреслила керівниця проєкту «Я Волонтер», членкиня правління ГО «Українська монолітність» Юлія Дарницька.

Наступний виїзд волонтерів заплановано до геріатричного пансіонату, де перебувають літні люди, яким також потрібна увага та підтримка. Додамо, ініціатива «Я волонтер» реалізується за сприяння проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Усі бажаючі можуть долучитися до благодійності, заповнивши форму на сторінках ГО «Українська монолітність» у соцмережах.