НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Козацькі універсали

Featured Video Play Icon

 

Напередодні свята захисника вітчизни Державний архів Чернігівської області представив документи козацької доби, а також сучасні матеріали, що присвячені нашим землякам – захисникам Батьківщини. У Державному архіві зберігаються універсали гетьманів Дем’яна Многогрішного, Івана Скоропадського, Кирила Розумовського з різноманітних питань життєдіяльності. Ці документи розповідають про період козацької доби, чернігівського козацького полку.

За словами Раїси Воробей, з 2015 року і донині працівники Державного архіву займаються збором документів про воїнів, що сьогодні захищають Україну. Ця колекція формується за рахунок документів, різноманітних спогадів, які приносять  батьки воїнів та  волонтери Єдиного волонтерського центру.

Державний архів Чернігівської області один з небагатьох, що має у своїх фондах документи пов’язані з історією козацтва. Ці матеріали є рукописними та містять справжні гетьманські печатки.

Катерининська – Покровська церква – саме так в давнину називали головний козацький символ та візитівку Чернігова. За словами Ірини Рябчук, у архіві збереглись документи, що розповідають про історію Катерининської церкви.

В державному архіві Чернігівської області зберігається унікальний документ – універсал Кирила Розумовського з його особистим підписом.