ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ковальська майстерня: проєкт “Етніка” презентував заключну виставку

Featured Video Play Icon

Протягом січня – лютого історичний музей презентував виставки, присвячені народним ремеслам Чернігівщини – вишивці, гончарству, різьбленню по дереву та ковальству. Кожна етно – зустріч викликала неабияку зацікавленість чернігівців. Глядачі мали можливість познайомитись з митцями – земляками, їхніми творами, тонкощами давніх та шанованих професій.

Якщо ті три локації получалися святкові, такий релакс. Людям все рівно треба відволікатись в наш важкий час, чимось таким красивим. То вже ковальська справа, мабудь буде справою героїки. Один з ковалів загинув, зихищаючи Чернігів під час осади, деякі ковалі зараз в ЗСУ. Але їхні роботи в нашому музеї, – зазначає кураторка етнопроєкту Олена Трухан.

Денис Ромодан, який загинув у березні 22 – го під час оборони нашого міста, працював в напрямку історичної реконструкції та художнього кування. Робив справу цікаво та щиро. Передавав свій досвід учням. Учасник виставки Олександр Кишко займається ковальством 20 років. Працює в стилі “стімпанк”.

Коли починаєш щось робити, йде наче медитація. Ти відключаєшься від усього. Є предмет металевий, є деталі. Ти плануєш зробити вироб, – підкреслию коваль Олександр Кишко.

На виставці можна побачити металеві панно майстра.

-Мені подобається щось вигадувати, начебто не існуюче. Багато у мене є такого, що йде від простого до складного, з оптичною ілюзією. Ось здалека ти бачиш, що це риба, а коли підходиш ближче, то відкривається цілий всесвіт, – каже майстер Олександр Кишко.

Ще з давнини коваль умів все –  він був майстром втілення своїх думок. А  його спілкування з вогнем вважалось справжнім чародійством. Після презентацій виставок музейна етно – кімната відкрита для відвідувачів.