ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Коловрат неба: художній музей представляє сучасний декоративний розпис

Featured Video Play Icon

Художній музей Галагана знайомить з новою виставкою живопису носія спадщини народних традицій Чернігівщини Івана Просяника. Глядачу представлений цикл “Коловрат неба”. 26 робіт, які написані в стилі «наївного мистецтва», висвітлюють прадавні традиції українців.

-Сутність цих робіт не в тому, як живописно виписані ці роботи. А сутність цих робіт в тому, як глибинно вони відображають сутність української міфології, в хорошому розумінні, сутність стародавніх українських вірувань, – розповів директор художнього музею Юрій Ткач.

Дійства, що зображені на картинах, відбуваються навколо центру. У центрі – сонце або місяць. Деякі назви картин спочатку не зрозумілі. Що таке «Весілля Свічки»? На допомогу приходить “Гугл”. Це є посвятка на честь перехода літа в осінь. На цій картині бачимо давній обряд «Водіння куста». Вважається, що він здатний захистити від зла, від біди, від війни.

Той же Спас – це не той Спас, який в християнстві. Чому Іван Просяник цим займається? Йому цікаво і він це досліджує. Він пише книжки про це. Тому я думаю, що це ілюстрація до його досліджень, – зазначив  Юрій Ткач.

У своїх роботах художник закликає шанувати Рідну Землю й Рідні Небеса та пізнавати традиції наших пращурів. Наразі, Іван Просяник дописує ще два твори. Можливо, вони доповнять виставковий цикл «Коловрат неба». Експозиція працюватиме у відділі сучасного мистецтва музею до 1 серпня.