Факт-новини: оперативні сюжети

Хвороби серця – основна причина смертності на Чернігівщині: як зберегти здоров’я

Featured Video Play Icon

Чернігівщина має один із найбільших показників смертності від ішемічної хвороби серця в Україні. Про це повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олександр Чепурний. Негативні показники смертності в порівнянні з іншими областями маємо і від недугів системи кровообігу.

Смертність від ішемічної хвороби серця в Чернігівській області за 2021 рік складала 1242,5 на 100 тисяч населення при 788,8 по Україні. Артеріальна гіпертензія, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління, вживання алкоголю і стреси є основними факторами ризику розвитку хвороб серця, – повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний.

Патологія, яка пов’язана із порушенням роботи серця в більшості випадків з’являється непомітно, зазначають лікарі. І хоча раніше ішемічна хвороба виникала в людей переважно похилого віку, зараз вона суттєво “помолодшала”.

– В більшій зоні ризику знаходяться чоловіки, проте після 50 років шанси урівнюються. На жаль, далеко непоодинокі випадки інфарктів та аритмії в молодих людей віком від 30 років, – додав Олександр Чепурний.

З метою підвищення рівня обізнаності населення стосовно серцево-судинних захворювань, 29 вересня відзначається Всесвітній день серця. Так медики прагнуть донести до людей основні поради збереження здоров’я. Адже ризик виникнення недугів напряму залежить від поведінки людини — фізичної активності, харчування, наявності шкідливих звичок тощо.

– Хочу зупинитись на сім основних кроків щодо здоров’я вашого серця. Перше — киньте курити, якщо ви це робите. Друге — будьте активними та стежте за вагою. Третє — зменьшіть обсяг насичених жирів у раціоні. Четверте — вживайте менше солі та алкоголю. П‘яте — їжте більше клітковини. Шосте — їжте рибу принаймні двічі на тиждень. Сьоме — перевіряйте склад харчових продуктів, коли їх пробиваєте в торговельній мережі, – порадив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний.

З початком повномасштабного вторгнення рівень стресу населення значно збільшився. Про це говорять і самі чернігівці. Адже хвилювання, втома та виснаження від тривог супроводжують ледь не щоденно. Від цього напряму страждає і серцево-судинна система.

– Не дивлячись на те, що мені всього 24 роки, але сердечко дає про себе знати особливо із ситуацією в країні. Нервуюся частіше, але, на жаль, до лікаря я не зверталася. Я самостійно вирішую питання пігулками, – каже чернігівка Анастасія.

– Переживаю як тривоги отиї. Тиск підвищується, такий наче страх. Коли вип’ю таблетку, тоді нормально. Виходжу на вулицю, спілкуюся з людьми, тоді легше, – зазначає Олена.

Проте є містяни, які до стану емоційного напруження вже адаптувалися.

– У мене сім’я значно так побоювалася і якщо були якісь вибухи, то реагували так би мовити імпульсивно, а в мене організм ніяк особливо не реагував. У мене тиск підвищений, високий 110 на 150, але він мене не турбує ніяк, я його не відчуваю, – зауважив чернігівець Андрій.

Фахівці ж закликають людей не займатися самолікуванням. А в разі виникнення проблем зі здоров’ям — звертатися до медиків, отримувати кваліфіковану діагностику, поради і вже за потреби — лікування.