ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

“Хроніки перемоги”: у Чернігові презентували виставку, присвячену подіям великої війни

Featured Video Play Icon

Коли звільнили територію Чернігівщини, і зайшли наші військові, ще були такі медійні фото, дописи, де були оці розтріпані і розірвані прапори. І мені настільки запав у серце ось цей кадр, що прапори, не дивлячись на те, що вони всі розтріпані від уламків, вони майорять, вони розвиваються на вітру і це було дуже гарно, – розповіла  художниця Ольга Курська.

Ця картина стала однією із 45, які мисткиня створила у перші шість місяців великої війни. У День захисників та захисниць України в Чернігівському обласному художньому музеї імені Галагана відбулася презентація виставки сучасної української художниці Ольги Курської під назвою “Хроніки перемоги”. Експозиція налічує 54 роботи, які відображають ключові події в Україні з початку повномасштабного вторгнення росії.

Тут до кожної роботи є невеличка нотація, це історія цієї картини. Інколи це особиста історія, яку мені розказали, інколи це медійна історія, і ви можете побачити і сказати, що згадала, як це було. Інколи це просто рефлексії на якісь події. Мені кажуть, чого все не в одній техніці. Можете побачити – тут і олія, пастель, акварель, акрил. Тут намішано всього. Я не планувала, як виставку, бо коли щось емоційно треба терміново виразити, то зі сльозами на очах малюєш тим, що під рукою, – зазначила Ольга Курська.

Виставка в Чернігові – вже 13-та презентація проєкту, який охопив вісім областей України. Художниця зізнається, що мріє представити свої роботи у всіх 24 областях та в Криму. На завершення проєкту планує написати велику картину під назвою “Перемога”, для якої вже підготувала полотно із жовто-блакитним тлом. 

Загальний фон виставки однозначно переможний. Він показує силу опору, він показує, що Україна не здалася. Кожен, хто відвідав цю виставку, знайде свою улюблену роботу, в якій зможе побачити частинку своєї душі, – підкреслив  директор Чернігівського обласного художнього музею імені Галагана Юрій Ткач.

Виставка діятиме до початку листопада, зазначають організатори, тож відвідати її зможуть усі бажаючі.