Факт-новини: оперативні сюжети

Касові апарати для ФОПів. Чернігівські підприємці не зупиняються

Featured Video Play Icon

Нові правила гри для ФОПів запроваджуються в Україні з січня 2022 року. Створеній при Президентові України Раді сприяння бізнесу, народним депутатам та урядовцям за 9 місяців так і не вдалося народити компромісний законопроект щодо застосування касових апаратів, або так званих РРО. Фактично далі розмов справа так і не просунулася. І наразі підприємці знову намагаються відтермінувати введення нових фіскальних норм і звертаються за підтримкою до депутатів місцевої ради.

Чернігівська міська рада підприємців підтримала, але рішення за народними депутатами. Згідно зі змінами до Податкового Кодексу усі фізичні особи підприємці, крім платників єдиного податку 1-ї групи, які не мають найманих працівників, з нового року мають застосовувати касові апарати. Фактично, без них зможуть працювати лише спрощенці, які реалізують свій товар за готівку на ринку та окремі надавачі побутових послуг. Наталія Кохан, яка має чималий досвід, досі не розуміє, що буде далі.

Наразі у Парламенті є кілька законопроектів щодо ФОПів, один із них під номером 5866. Директор аутсорсингової компанії Лідія Степанова вважає, що він дає козирні карти малому бізнесу.

Тобто, якщо ви продаєте товар за 6 499 гривень, вам касового апарату купувати не потрібно. Все, що дорожче, потребує фіскального чеку. Головне аби ВАШ річний дохід не перевищував 1 млн. 320 тис. грн. Для підприємців 2-ї та 3-ї груп теж пропонуються значні бонуси.

Це не єдиний позитив цього законопроекту, але Рада підприємців не вважає його компромісним і наполягає на своєму варіанті.

Що чекає на ФОПи 2- 3 груп з нового року? Це питання поки що залишається відкритим.