ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Капітальний ремонт багатоповерхівки по вулиці Богуна – на завершальній стадії

Featured Video Play Icon

Авіабомба ось за цим вікном впала, і коли розбомбило квартиру, то, звісно, тут, крім сміття, нічого не було. А як потім прибрали все, то виявилося – одна кімната, починаючи від кухні з вбиральнею і закінчуючи спальнею, – розповідає мешканка пошкодженого будинку Галина.

 Квартира Галини Василівни у той березневий день прийняла на себе чи не найбільший удар – вибухом зруйнувало кожну стіну, включно із зовнішньою, вікна, двері і все, що було у помешканні. З-під завалів рятувальники витягли і саму господиню. Та попри все, щаслива, що їхній будинок ремонтують, бо тут вона прожила все своє життя і нині просто хоче повернутися додому.

-Тут у мене муляри, я з ними познайомилася, вони так добросовісно все робили: хтось вікна ставив, хтось батареї, а хлопці ці стіни всі самі виклали. Ось ходжу і мене все потроху, але радує, і, навіть, мені погуляти просто ніде, я ходжу тут гуляю, мене сюди тягне, тому що це моє рідне місце, я тут прожила більше 30 років, – додає жінка.

Відбудували те, що знесло ударною хвилею, і в оселі її сусідки, пані Любові. Каже, в жодну з квартир у їхньому під’їзді не можна було увійти, все було понівечене і змішане докупи. Вікна, або якісь дрібні роботи, замінювали і виконували посильно самі, а що стосувалося основних конструкцій – фахівці підрядної організації.

-Порівняти з цим – так небо і земля, зрозуміло. Все прибрано і вже ж поробили перегородки, дякуємо. Хто вже починає штукатурити, хто як. Все буде добре в нас, я пережила Чорнобиль – все було, залишилась без нічого, і переживем війну, спасибі нашим військовим, воїнам це головне, – зазначає  мешканка пошкодженого будинку Любов.

На сьогодні ця багатоповерхівка на Богуна – на завершальному етапі капітального ремонту. Вона одна із понад сотні складних будинків, здебільшого пошкоджених прямим влучанням ворожих бомб чи снарядів, які не чекаючи допомоги держави власним коштом відновлює місто, аби люди вже зараз мали свій дах над головою. За два з половиною місяці робіт тут укріпили пошкоджений вибухом фундамент, посилили та виклали заново несні стіни, а також зробили все необхідне, щоб на зиму мешканці були з теплом.

 -Ми закрили периметри всіх квартир, закрили наружну стіну на першому поверсі, закрили міжквартирні перегородки подвійні на всіх поверхах до 9 поверху та міжкімнатні перегородки з першого по четвертий поверх. Поставили радіатори опалення, замінили, де були пошкодження по всьому будинку всі три під’їзди, поміняли вікна ті, що були у нашому кошторисі. Решту в найбільш постраждалому під’їзді мають найближчим часом встановити в рамках чеської гуманітарної програми. Крім того, встановлені двері в квартири, відлиті заново розбиті балконні плити, відновлене цегляне мурування стін горища та парапетів на даху. Лишається тільки гідроізоляція покрівлі рубероїдом та фарбування відкосів,– каже  майстер будівельних та монтажних робіт підрядної організації Микола Лопатін.

Вже підлягає експлуатації будинок, залишились роботи тільки, які люди самі будуть виконувати у своїх квартирах. Затримки основні були пов’язані з ситуацією в енергетиці, яка у нас в країні, а також прийняття рішень, змін в кошторисній документації, тобто уже під час виконання робіт, коли ми виявляли деякі ушкодження, яких з початку не було видно. Тобто приїжджали представники авторського нагляду технічного нагляду, і ми разом з ними приймали рішення, – пояснює майстер будівельних робіт.

Нагадаємо, загалом у Чернігові різною мірою було пошкоджено понад 850 будинків, на поточні та капітальні ремонти яких із бюджету Чернігова було виділено близько 200 млн гривень. В роботі на сьогодні, здебільшого також на фініші, зостається до десяти.