Факт-новини: оперативні сюжети

Іпотерапія для ветеранів: новий метод реабілітації

Featured Video Play Icon

Ветерану Іллі Силенку знадобилося 4 місяці на реабілітацію після тяжкого поранення, яке він одержав на Запорізькому напрямку. Там чоловік втратив ногу. Каже, що відновитися йому допоміг спорт та заняття на природі разом із друзями у ветеранській спільноті “Серцевір”. Зараз Ілля продовжує тренуватися, відкриває для себе різноманітні активності, серед яких іпотерапія.

Мені дуже подобаються коні. Я в дитинстві влітку жив у бабусі, там теж були коні, ми там ганяли на них нормально, тому мені дуже подобаються коні. Як частина реабілітації з тваринами. Багато існує різних реабілітацій з тваринами. Це якби поєднання з природою. Дуже файні відчуття, – говорить Ілля Силенко, ветеран.

Знайомить ветеранів із іпотерапією інструктор Роман Говійний. Він також брав участь у активних бойових діях. Саме за ініціативи чоловіка “Серцевір” започаткував новий метод реабілітації через взаємодію з конями. Фахівець пройшов відповідне навчання, хоча і самостійно займався верховою їздою. Роман пояснює, що під час занять вершник виконує вправи, які покращують координацію, рівновагу та м’язовий тонус, а також позитивно впливають на психоемоційний стан ветеранів.

Я сам лікуюся і допомагаю хлопцям таким самим, як я. Навіть приїжджали хлопці з нуля, які просто приїжджали і казали, нам просто треба переключитися, тому що, ми не витримуємо психологічно. Для цього раджуся. З психологами раджуся, із масажистами раджуся, – говорить Роман Говійний, інструктор з іпотерапії.

Заняття з іпотерапії для ветеранів діють у одному з кінних клубів Чернігова вже кілька місяців. За цей період їх відвідали понад два десятки військовослужбовців, які дістали поранення різної тяжкості. Голова громадської організації “Всеукраїнська ветеранська спільнота “Серцевір” Вікторія Калмикова розповідає, що всі активності для ветеранів вони організовують виключно за їхнім бажанням, а види реабілітації за допомогою спорту та спілкування обирають різні.

Два головних напрямки – це психологічний напрямок. Ветерани спілкуються з іншими ветеранами. Групи самодопомоги це називається, коли ветерани приходять в реабілітаційні центри до поранених 02:55 03:02 і збираються для того, щоб підтримати один одного, проговорити якісь речі. Наша команда «Північний форпост» дуже гучно заявляє про себе на всеукраїнських змаганнях. Ми їздимо по всіх змаганнях, які проходять. Вони проходять раз на два тижні, – розповідає Вікторія Калмикова, голова ГО “Всеукраїнська ветеранська спільнота “Серцевір”.

У планах також організувати заняття з каністерапії — це метод реабілітації за допомогою спеціально навчених собак. Додатково “Серцевір” розвиває напрямок театру для ветеранів, один з учасників їхньої спільноти проходить відповідні курси.