Факт-новини: оперативні сюжети

Інвестиційна привабливість Чернігова

Featured Video Play Icon

Очільницею об’єднаного Управління у справах дітей Чернігівської міської ради стала Олена Зінченко. 21 липня міський голова Владислав Атрошенко представив її на ранковій нараді в мерії. Вона була вибрана в результаті конкурсу, який проходив 13 липня. Керівниця новоствореної служби має шестирічний досвід у цій сфері. Наразі на виконання своїх обов’язків налаштована серйозно.

Заступник міського голови Олександр Ломако повідомив, що Чернігів піднявся у кредитному рейтингу та підтвердив високий рівень інвестиційної привабливості. Спеціалізоване рейтингове агентство “Кредит Рейтинг”, яке працює в Україні з 2001 року, за результатами проведеного аналізу, підвищило довгостроковий кредитний рейтинг м. Чернігова до рівня uaA за Національною рейтинговою шкалою.

  • Ми підтвердили на 1-ий рівень по кредитоспроможності uaA, – каже О.Ломако. – Високий рівень і по інвестиційній привабливості, перед нами 4 міста вищого рейтингу (Львів, Одеса, Київ, Вінниця). Ми у другій колонці, по суті це другий найвищий в Україні показник.

Чернігів, у порівнянні з багатьма іншими містами, виглядає більш фінансово стабільним. Та все ж загальний настрій псують такі позички, як кредит КП “Чернігівводоканал “. Підприємство протягом 2008- 2015 років було учасником проєкту розвитку міської інфраструктури України. Було залучено 22,8 млн., що на той час становило 125,6 млн. грн.

У рамках реалізації проєкту вдалося модернізувати енергоємне обладнання для системи водопостачання та водовідведення на12 млн. 800 тис. грн. Закуплена спеціалізована техніка на 3 млн., придбано лабораторне обладнання на 0,5 млн.грн. та інше. Чернігівський міський голова поцікавився, яка ситуація наразі з прострочкою, яка пеня та тіло кредиту?

Повністю розрахуватися за кредитними зобов’язаннями “Чернігівводоканал” повинен до 2027 року. Сплатили вже чимало, але й борг залишається великий. Ці умови кредитування не радують, каже мер міста.

-Вдумайтеся в цифри, – раїхує мер. – 125 млн. грн взяли, а 216 погасили і 390 ще маємо погасити. Це реалії кредитування. Який висновок? Кредити солодко брати та важко віддавати. Особливо, коли Україна роками н7е розвивається, не зростає економіка, потенціал країни, платоспроможність населення. Відповідно виникають ризики повернення будь-яких кредитів.

Та все ж, за словами Владислава Атрошенка, в 2021 році, напевне, доведеться повертатися до кредитів. Реконструкції чекає Центральний парк культури та відпочинку, є інші важливі питання життєзабезпечення міста. За власні надходження вирішити можна окремі з них та далеко не всі.

-Ми можемо купляти по 5-6 тролейбусів щороку, – каже мер. – Умовно 70 одиниць оновлювати будемо 12 років. На електротранспорт ми із задоволенням прокредитувалися, якби не було серйозних валютних ризиків, плюс відсоткова ставка. Так, Європейський інвестиційний банк запропонував нам більше 7% – хай вони залишають ці гроші собі. На думку Владислава Атрошенка, держава повинна звернути увагу на те, аби і промисловість і комунальні підприємства могли залучати в банках кредити під реальні 4-5 відсотків річних.