ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Імена у назвах вулиць»: як чернігівцям допомагають призвичаїтися до нових назв вулиць у місті

Featured Video Play Icon

Допомогти містянам призвичаїтися до нових назв вулиць у Чернігові. Саме така мета проєкту “Імена у назвах вулиць”. Його започаткувало у межах Днів європейської спадщини  в Чернігові  управління культури та  туризму  Чернігівської міської ради. Перша зустріч відбувалася на базі бібліотеки імені Коцюбинського, там гості змогли дізнатися унікальну інформацію про життя Левка Лук’яненка, Олександра Довженка та Михайла Коцюбинського. Імена цих постатей поступово з’являлися на картах Чернігова.

-Це Олександр Довженко і Михайло Коцюбинський, оскільки вони є вересневими нашими ювілярами. Тому логічно було розпочати саме з них. Якщо говорити про Михайла Коцюбинського, то він від 1898 року проживав в Чернігові. І він наповнював своєю творчістю, своєю діяльністю весь цей культурний простір. Тому, хоча він народився в Вінниці, але ми його вважаємо нашим земляком. А от Олександр Петрович Довженко – це Сосничинна, це безпосередньо уродженець нашого краю, – розповіла завідувачка кафедри філологічних дисциплін та методик їх викладання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Ушинського Світлана Молочко.

Загалом у період з 2022 по 2024 роки  у нашому місті перейменували 150 вулиць та провулків у межах Закону про  деколонізацію. А тому на зустрічі обговорювали  ідеологічну та культурну цінність нових назв вулиць у Чернігові. У цьому проєкті задіяні дослідники, історики, краєзнавці тощо. Серед спікерів заходу – громадський діяч Василь Чепурний, він переконаний, що в умовах повномасштабної війни наше місто має позбуватися застарілих топонімів, які так чи інакше пов’язані з ворогом.

Я маю розповісти сьогодні і про вулицю Української Гельсінської спілки, тому що тільки перелік титулів Левка Лук’яненка говорить сам за себе: політв’язень, борець за незалежність України, Герой України, надзвичайний і повноважний посол, народний депутат кількох скликань, автор акту про незалежність України, зрештою. У всіх розвинутих країнах європейських такі люди вважаються батьками нації, засновниками держави. Їх портрети друкують на грошах, ставлять пам’ятники, відкривають музеї і перейменовали, найменовують вулиці, що і ми у Чернігові також зробили, – зазначив громадський діяч Василь Чепурний.

Заступниця начальника управління культури та туризму міськради Катерина Литвин розповідає, що під час таких зустрічей вони паралельно ведуть запис, аби в подальшому фрагментами про кожну постать створювати міні сюжети і максимально їх популяризувати серед широкого загалу. На фініші проєкту презентують буклет з короткими інформаційними довідками. З ним можна буде ознайомитися в бібліотеках або ж у закладах харчування.

Ми чітко знали, чому Борисоглібська, чому Василя Стуса, чому з’являються вулиці Катерини Білокур. Знову ж таки, це не тому, що у нас в Чернігові бракує своїх, це тому, що Чернігів – частина України і в момент, коли робоча група з перейменування вулиць приступала до роботи, На першій зустрічі було вирішено, що ми ділимо вулиці, які на честь героїв сучасної війни, які є героями України посмертно, вулиці їхніми іменами називаємо регіональні назви Менська, Батуринська, знову ж таки це про нашу приналежність, – пояснила заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Також цими вихідними окремими вулицями, про які йшлося на зустрічах планують провести екскурсії.