ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Грошова допомога»: як не стати жертвою шахраїв в інтернеті

Featured Video Play Icon

Видурити останнє. Лише за минулий тиждень у Чернігові зареєстровано 4 випадки, коли містяне віддавали шахраям гроші, сподіваючись отримати грошову допомогу. Це одна з найпопулярніших схем – фішингові сайти, які маскуються під інтернет-сторінки державних установ.

-Посилання не відповідають дійсності, тобто можуть бути змінені якісь символи, на це потрібно обов’язково звертати увагу. Потрібно переходити за посилання тільки офіційних джерел, в яких ви впевнені. Меседжери, телеграм-канали, чат-боти – це не офіційні джерела, – зазначила старша інспекторка відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Тетяна Баркій.

Шахраї обіцяють своїм жертвам виплати за державними або міжнародними програмами підтримки. Натомість, виманюють у них конфіденційну інформацію, а потім, з її допомогою, – гроші.

-Для шахраїв цінною є інформація щодо ваших банківських карток – реквізити вашої картки, CVV-код на зворотній стороні, пін-код інтернет-банкінгу, можливо навіть пароль. І термін придатності вашої картки, – уточнила Тетяна Баркій.

Правоохоронці наголошують – жодна банківська установа не вимагає у своїх клієнтів секретні дані їхніх карток. А перевірити, чи є дійсною програма виплат, можна в органах соцзахисту. Якщо ж людина таки перевела шахраєві свої гроші, повернути їх зазвичай складно.

-Розкриття такого виду злочинів потребує більше часу, оскільки поліція має отримати доступ до банківської таємниці. Крім того, невідомі особи, шахраї, можуть територіально знаходитися в будь-якій точці нашої держави, а шахрайські кол-центри можуть знаходитися на непідконтрольній території, – зазначила речниця ГУНП у Чернігівській області Наталія Слабеняк.

Поліцейські закликають у випадках, коли людина перевела кошти шахраєві, або ненавмисно розкрила свої банківські дані, одразу повідомляти про це правоохоронців, а також службу підтримки банку. Нерідко таким чином жертвам оборудки вдається повернути свої гроші.