Факт-новини: оперативні сюжети

Громадськість і влада разом відбудовуватимуть міста: у Чернігові стартував пілотний проєкт

Featured Video Play Icon

 Відчути співвідповідальність за місто і долучитися до його відбудови так, як із повномасштабною війною – до підтримки захисників і захисниць та посилення обороноздатності. У Чернігові відбулася стартова зустріч Платформи громадської участі у відновленні міста, націлена на зміцнення діалогу людей із владою, вміння доносити своє бачення і готовність шукати спільні рішення задля майбутнього. Це пілотний проєкт міжнародної організації ПАКС (Нідерланди) у співпраці з українськими ГО та інститутом національної пам’яті, що реалізується у двох громадах – Чернігові, який понад місяць був в облозі, та прикордонній Городні, яка опинилась під окупацією, – досвід яких може стати прикладом для відновлення інших міст, що постраждали від розпочатої росією війни.

Вони запропонували застосувати такий підхід “знизу вверх”, тобто врахування думки людей у відновленні, у відбудові, у всьому, що буде відбуватись. Враховуючи, яка в нас наразі ситуація в місті, ми все одно зберігаємо оптимізм, що за будь-якої влади, громадяни мають формувати свій порядок денний і мають казати, що ось ми хочемо бачити відновлення в першому, другому, третьому напрямку. Буде включено, не буде – ми не знаємо, будуть кошти, не будуть – ми не знаємо, але оце відчуття співвідповідальності громадян за своє місто має бути, – зазначила керівниця громадської організації Центр “Доброчин” Наталія Дрозд.

Дуже важливо налагоджувати співпрацю там, де це можливо. Тут важливо нам, з одного боку, результат, який буде краще, якщо долучити більше різних перспектив. А з іншого боку – сам процес, обмін думок, обмін перспектив, і вибудування такого спільного бачення, – підкреслила керівниця проекту, представниця міжнародної організації ПАКС (Нідерланди) Сінта Депондт.

 За словами організаторів, Балкани мають свій досвід повоєнної відбудови, і в багатьох моментах – негативний, тому готові ділитися ним, аби ми вчилися на їхніх помилках і думали про відновлення не лише в контексті сьогодення, а на розвиток і перспективу. В Європі впевнені, що саме громадяни є основою будь-яких змін, тому завдання платформи спробувати громадськості пройти шлях “знизу вверх” на практиці і знайти консенсус із владою, можливо напрацювати конкретні програми чи проєкти, або навіть знайти кошти для їх реалізації.

 –Міська рада абсолютно відкрита до пропозицій і напрацювання платформи, яка об’єднає бізнес, громадськість, донорів, можливо, міжнародних партнерів для відновлення міста і для подальших перспектив його розвитку. Тому що ми розуміємо, що після нашої перемоги країна не зможе розвиватися без громадянських свобод, без справедливості, без свободи слова, без демократії і економічних свобод, тих реформ, які необхідно буде зробити. Так само міста вже також не будуть іншими, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

У 2022-му міська влада з допомогою міжнародних донорів, партнерів і волонтерських організацій провела колосальну роботу з відновлення критичної інфраструктури, сотень пошкоджених багатоквартирних будинків, ремонту десятків садочків і шкіл та поновлення їх роботи офлайн, аби дати мешканцям Чернігова розуміння, що тут є життя і є задля чого і куди повертатись – в активну фазу з міста виїхало до 200-от тисяч людей, тобто дві третини. Якщо ж говорити про перспективу, то Чернігів розширив перелік міст-побратимів, які готові нас підтримувати, працює з європейськими архітекторами і дизайнерською студією, що вже готує проєкти, які змінять місто і дадуть поштовх до подальшого розвитку. Однак, за словами виконуючого обов’язки очільника міста, як прикордонний з росією та білоруссю регіон, ми ще довго матимемо проблеми з логістикою та інвестиціями, а тому всією громадою маємо переформатовуватися, шукати, чим зацікавлювати людей і бізнес та розставляти нові пріоритети.

Наша синергія вона є визначальною. Якщо ми знайдемо ці формати комунікації, якщо ми знайдемо те, що зробить для міста найкращі проєкти, найкраще бачення, то ми від цього виграємо всі і виграють наші майбутні покоління. Чернігів – місто з величною історією, і я переконаний, що цей потенціал весь ми маємо задіяти і потенціал нашої громади для розвитку нашого міста, – підкреслив Олександр Ломако.

Проєкт передбачає щонайменше 5 зустрічей за участі активістів, громадських та волонтерських організацій, та за підтримки експертів з України і закордону, а також поїздку до Нідерландів задля безпосереднього обміну досвідом.