НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гранти на бізнес: переселенка з Бахмута відкрила заклад і пригощає чернігівців унікальною стравою

Featured Video Play Icon

Заново будує своє життя у Чернігові. Ольга Люліна родом з Бахмута, у нашому місті мешкає вже другий рік. Все, що вона наживала тяжкою працею – вщент зруйнували рашисти. Жінка не впала духом і почала з нуля відкривати власну справу у Чернігові, адже за плечима роки підприємницької діяльності на Донеччині. Старт бізнесу почався з точки на центральному ринку, далі переїзд звідти і відкриття закладу на проспекті Левка Лук’яненка. Каже, що адаптуватися до життя тут їй допомогли чуйні люди довкола.

Я за собою зазначила такий момент, я кажу, у нас в Чернігові. Я вже вважаю, що я чернігівка. Я знаю, що туди ми морально не зможемо повернутися. Це дуже важко, страшно. Побачити те, що було наразі зараз, і те,що було раніше. Скажу за своїм досвідом, тим людям, які все втратили все. Ти вже нічого не боїшся, страху немає. А є тільки бажання йти вперед, виживати, розвиватися, – розповіла приватна підприємиця Ольга Люліна.

Своїх відвідувачів Ольга пригощає унікальною стравою, ідея якої народилася вже після евакуації з Бахмута.

Страва, новинка, можна так сказати, у місті і навіть, може бути, в Україні, бо це авторська страва, Олабах, яку ми присвятили нашому місту, Бахмут. Назвали його «Привіт, Бахмут! Хола бахмут! Олабах!”. Вона відрізняється тим, що вона смажиться на сухій пательні і багато начинки, – зазначила Ольга Люліна, приватна підприємиця.

Усі задуми жінки найбільше підтримує її сім’я. Працює поряд із Ольгою і син, він залюбки разом з мамою створює нові рецепти.

В мене немає улюбленої страви. Все готую від душі, з любов’ю.Я не вважаю це роботою.Я тут дійсно відпочиваю, працюю і все.Тут проходить усе моє зараз життя.Чернігів мені дуже подобається,дуже гарне, красиве місто.Чимось дуже нагадує наше місто, таке ж маленьке, таке ж гарне, красиве, зелене, квітуче, – зауважив син підприємиці Данило Люлін.

Синулька допомагає більше всього. Чоловік допомагає. Я більше часу проводжу на роботі.Тут я, так можна сказати, я додому приходжу тільки і спати.І це дуже гарно, бо моя сім’я поряд зі мною, і один на одного можемо покластися ,і все буде гарно, я впевнена, – стверджує приватна підприємиця Ольга Люліна.

Розширити свій бізнес Ольга вирішила, аби дати більше робочих місць своїм землякам. Вона стала учасницею програми від держави, яка діє в межах урядового проєкту «єРобота» і одержала 240 тисяч гривень. Також на ці кошти вдалося закупити додаткове обладнання, меблі.

Наразі хочу ввести сюди доставку, розширити зараз. Ми закуповуємо ще обладнання.Також  півроку і планую ще відкрити другу точку. Наразі два робочих місця я по грантам  вже дала і планую ще два, – ділиться планами Ольга Люліна.

Загалом за два роки дії цієї програми, нею скористалися 337 мешканців Чернігівщини. Залежно від кількості новостворених робочих місць, підприємці одержують від 50 до 250 тисяч гривень. Серед популярних сфер діяльності: швейні цехи, СТО, заклади торгівлі та харчування тощо.  Це як стартапи, так і розвиток вже існуючого бізнесу. 

В поточному році вже переможцями цієї програми стали 77 громадян.Це додатково створили понад 160 робочих місць. Держава виділила 18 мільйонів гривень на реалізацію цього проекту. Це найбільш популяризована серед підприємців програма, тому що вона дає змогу їм більше розвинути свій бізнес стартапам, а це майже у нас четверть тих, хто звертається. Ми допомагаємо написати бізнес-план, втілити їхню ідею, – зазначила начальниця відділу реалізації проєктів Чернігівського обласного центру зайнятості Вікторія Авілова.

Для учасників бойових дій і членів їх родин діє ще одна державна програма – «Грант для ветеранів», у межах якої вони можуть одержати до мільйона гривень. У Чернігівській області нею вже скористалися одинадцять осіб.