ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Гончарство Чернігівщини: музейники презентували чернігівцям нову виставку унікального етнопроєкту

Featured Video Play Icon

Майстерню гончара представили чернігівцям працівники обласного історичного музею в рамках виставки “Етніка. Майстерність з глибини віків”. Це одна з чотирьох локацій, які демонструють ремесла, традиційно поширені на Чернігівщині. Зокрема, центрами гончарних промислів свого часу були Короп, Олешня та Ічня.

-Взагалі, ідея виставки  в тому, щоб показати тяглість поколінь – з сивої давнини і до нашого сучасного світу, глобалізованого, що є майстри, які ці традиції у нас продовжують. І виставка ця зроблена, ці чотири локації, вони зроблені якраз у вигляді майстерень, – розповів старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею Євген Населевець.

В Чернігові гончарство поширене і нині. Так для виставки свої вироби надали п’ятеро майстрів. Серед них – Микола Тараненко, який не лише виготовляє з глини посуд та сувеніри, а й навчає цьому своїх гуртківців. Неочікуваний ріст попиту на глиняний посуд стався після початку повномасштабного російського вторгнення, каже майстер, коли люди, які проживають у сільській місцевості або приватному секторі, знову почали розглядати печі як надійну альтернативу газовим плитам. Спеціалізується Микола Тараненко на традиційній для Чернігівщини чорній кераміці.

-Робиться в дровяних горнах, в електро не зробиш його. Після того як обжиг пройшов, закладаються ще дрова і закривається вхід-вихід горна, і за щот того що там дим, восстановітєльний процес проходиться, і вона становиться чорною, – пояснює гончар Микола Тараненко.

Виставка “Етніка. Майстерність з глибини віків” буде доступна для відвідувачів щонайменше півроку. Наступного тижня музейники представлять чернігівцям майстерню різьбяра.