Факт-новини: оперативні сюжети

Герої Крут

Featured Video Play Icon

Щороку 29 січня в Україні вшановують  Героїв Крут. Їх сьогодні ще називають «першими кіборгами».  103 роки тому юні оборонці державності отримали переконливу воєнну перемогу під Крутами. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ. В складі українських військ було 120 студентів, гімназистів на чолі з сотником Омельком Гончаренком,  уродженцем Чернігівської губернії села Дощенки, нині Варвинського району. 

Сергій Бутко, представник українського інституту національної пам’яті:

  • Мене можуть запитати: «Чому це успішно – оборонний бій  –  чому ми маємо радіти? Завдяки цьому ворог був зупинений на 4 дні. Українська держава підписала Берестейський  міжнародний договір з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Болгарією і Туреччиною, вона була визнана суб’єктом міжнародного права і найцікавіше в тому договорі був пункт – військова допомога проти російської агресії. Тобто в Крутах були основи для того, щоб закладалася перемога.

 Сергій Бутко щороку бере участь у меморіальних  заходах в Крутах, щойно повернувся з урочистостей присвячених воїнам, загиблим під Крутам.

  • Ми вшановуємо пам’ять героїв Бахмача і Крут. Без оборони Бахмача 25-27 січня 1918 року не було б боїв під Крутами, а 29 січня 1918 року українські війська в складі 4-х рот курсантів військового училища, 20 офіцерів, загону вільного козацтва  якраз стримали оборону і провели успішний оборонний бій, на 4 дня зупинивши противника, який в цей час рвався до Києва.

Цього року, каже Сергій Бутко, партійні прапори переважали над державними. Але нас всіх об’єднує синьо-жовтий   національний прапор.

Чернігівці знають про події під Крутами, які вже стали історію. І проводять паралелі з сьогоденням. Ч

Чернігівець Віктор:

«Під час наступу Червоної армії студенти піднялися, поїхали на Крути.  По-перше, що мене засмучує, що з цього роблять велику трагедію. Насправді це не трагедія, а приклад героїзму, тому що якась там сотня-півтори студентів утримувала 6-тисячну армію протягом  довгого часу і це треба сприймати як привід для гордості, а не привід для того, щоб просто плакати».

Чернігівець Дмитро:

«Треба пам’ять мати історичну, тому що у нас багато хто забувається. Я це дуже гарно знаю, я писав на цю тему вірші. Я знаю, що хлопці там загинули за ідею, в той час як зараз  багато хто ховається, а дехто, хто має патріотичні думки, іде на фронт з голими руками воювати. От так як було тоді, так і зараз». Перше публічне вшанування  Героїв Крут відбулося 29 січня 1991 року.