Факт-новини: оперативні сюжети

Газовики Чернігова розпочали підготовку до нового опалювального сезону

Featured Video Play Icon

«Чернігівгаз» розпочав підготовку газорозподільних мереж до нового опалювального сезону. При цьому враховують досвід важкого минулого року, коли під час активних бойових дій системи зазнали значних руйнувань. В той час працівники компанії робили все можливе, аби повернути газ в оселі чернігівців, а потім забезпечили стабільне проходження опалювального сезону 2022-23. 

Ми досить швидко відновили зруйновані газопроводи після подій минулого року, тому, фактично, жодних несподіванок цей опалювальний сезон нам не приніс. Досвід минулого року показав нам, що газопроводи, які були відновлені в районах Бобровиці та Новоселівки, усе ж потребують додаткового обстеження: замінюються ділянки, встановлюються нові шафові газорегулювальні пункти, – розповіла голова правління АТ «Чернігівгаз» Алла Ярова.

Фахівці «Чернігівгазу» працюють і в прикордонних районах. Навіть попри щоденні обстріли вони виконують свою роботу. Як розповіла Алла Ярова, цьогоріч планується збільшити аварійний запас матеріалів, адже завдяки ним вдається достатньо швидко відновити пошкоджені системи. 

За останні дві тижні часті обстріли завдали значних пошкоджень нашим газопроводам. Якщо в минулі роки при стабільній роботі та логістиці ми швидко могли підвозити відсутні елементи, витратні матеріали та інше, то сьогодні ми повинні мати постійний аварійний запас. Наприклад, у Семенівці, коли пошкоджується труба, якої немає на нашій ділянці, ми дуже швидко можемо доставити необхідну трубу з інших складів та центрів комплектації, – зазначила Алла Ярова.

Одним з етапів підготовки Чернігова до опалювального сезону є заміна підземного розподільного газопроводу на Любецькій. Він експлуатується більше сорока років, через що вже піддався корозії. За словами головного інженера компанії, ремонтні роботи, які виконують газовики, відбуваються паралельно, і не затримують реконструкцію водогону, яка теж нині тут триває. 

Після проведення КПО виявлено було ділянки пошкодження по газопроводу діаметром. На сьогодні ця ділянка відключена для 1400 абонентів, але якщо під час опалювального сезону сталася б тут аварія, то було б відключено все місто, тому що це газопровід середнього тиску, він знаходиться в кільці і впливає на газопостачання всього міста, – повідомив  Володимир Міщенко, головний інженер АТ «Чернігівгаз».

Нині роботи із заміни газогону на цій ділянці вже завершуються. Цього року працівники «Чернігівгазу» також замінять розподільчі газопроводи та зруйновані ГРП по вулиці Кільцевій. 

Під час ремонтних робіт ми використовуємо найкраще сучасне обладнання, матеріали. Це, наприклад, ШГРП виробництва RGC Production з італійськими регуляторами. Завдяки ним під час бойових дій ми змогли втримати газопостачання в місті Чернігові, – зауважив Володимир Міщенко.

Цього літа газовики поведуть реконструкцію газопроводів на семи ділянках мереж в різних населених пунктах, планують замінити на нові 50 шафових газорегулювальних пунктів, в тому числі встановити 9 замість ГРП, потужності яких стали надлишковими. Крім того, триває реалізація 11-ти проектів редизайну мереж. На виконання програми розвитку цього року передбачено 61 мільйон гривень. 

Виконання даних робіт дозволяє нам за рахунок коштів, які наші споживачі сплачують за розподіл. За рахунок даних коштів, ми проводимо ремонтні роботи, – підкреслив Володимир Міщенко.

Крім того, до початку нового опалювального сезону, а саме до жовтня 2023 року, замінять понад тисячу будинкових газорегуляторів, а також п’ять станцій катодного захисту. Крім стабільного газорозподілу, пріоритетним для «Чернігівгазу» є наближення нашої перемоги. Тому компанія активно підтримує своїх мобілізованих працівників та різні військові підрозділи, допомагаючи їм спорядженням, технікою та автотранспортом, і вже передала допомоги на понад 10 мільйонів гривень.