Факт-новини: оперативні сюжети

Фотоальбом історій нескорених художниць презентували у Чернігові

Featured Video Play Icon

“Це історії, написані слізьми і кров’ю”, зазначив директор художнього музею Юрій Ткач під час презентації фотоальбому “INVICTA” (“Нескорена”). Видання стало результатом натхненної праці чернігівських музейників, столичних видавців, волонтерів. На його сторінках історії 28 художниць та їхні картини, що були написані під час бомбардувань, у тимчасовій евакуації, під окупацією.

Серед учасниць проєкту – дві чернігівські художниці. Олена Саченко під час постійних обстрілів міста завершувала роботу над картиною “Птах миру”, розпочату ще до повномасштабної війни.

Під обстрілами мисткиня залишила місто. Повернувшись з евакуації пані Олена написала картину “Середина травня”, яка також увійшла в альбом.

Ще одна учасниця проєкту Лілія Ібрагімова вважає, що незламність та жага до життя у неї від бабусі, яка пережила голодомор, війну, радянські табори. На час активних бойових дій пані Лілія з родиною була вимушена переселитись в Мукачево. Там продовжувала займатись онлайн зі своїми учнями та писати. Дві нові роботи “Біженці” та “Дорога до замку Паланок” представлені на сторінках видання.

Фотоальбом “Нескорена” виданий тиражем півтори тисячі екземплярів, також він має електронну версію. Окрім України видання побачили в США, Японії та країнах Європи. Частина коштів від продажу піде на допомогу військовим ЗСУ та їх родинам.