НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Фінляндія допомагає відновлювати сферу освіти Чернігова

Featured Video Play Icon

Від підтримки в освітньому секторі до допомоги у зведенні сміттєпереробного заводу та відбудові зруйнованих домівок. Чернігів відвідала пані Пяйві Лайне – Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндської Республіки в Україні. Почавши з успішної реалізації кількох проєктів в галузі освіти міста, зокрема з відновлення пошкоджених рашистами шкіл та психологічного здоров’я дітей, сьогодні фінська сторона шукає можливостей, аби взяти і якісь інші сфери під свою опіку. А тому особисто зустрілася з цього приводу з керівництвом Чернігова.

Як втілюються ці програми, організовані спільно фінською церковною допомогою FCA та міністерством закордонних справ Фінляндії, а також наскільки постраждали навчальні заклади міста дипломатична представниця разом із радницею посольства з питань освіти Мінною Хаккарайнен цього дня могли побачити на власні очі. Каже, від початку повномасштабної війни росії проти України, вони уважно слідкують за подіями, адже також мають спільний з країною-агресоркою кордон.

І в межах своїх повноважень максимально допомагають нашій державі. Звісно, це не короткий шлях, але він сталий – досягнути через освіту процвітання держави Амбасадорка запевнила, що FCA розраховують залишитися тут хоча б на 5 років, тому це буде окрема історія про сталість і постійну підтримку Фінляндією України, та анонсувала старт ще кількох цікавих проєктів, які нині у роботі.

Обговорюючи майбутнє міста та його плани, пані посол також запропонувала допомогу в пошуку інвесторів і компаній-виконавців для будівництва сміттєпереробного заводу, що буде не лише переробляти відходи а й трансформувати їх в енергоресурси. Серед інших пріоритетних для Чернігова напрямків, в яких Фінляндія бачить варіанти для співпраці – долучитися до зведення і реконструкції пошкоджених внаслідок бойових дій будинків чи інших об’єктів, залучивши зацікавлені і досвідчені фірми, що використовують новітні технології.