Новини

На Чернігівщині виявили перший випадок захворювання на субваріант коронавірусу Джені

У хворого, зареєстрованого на території Чернігівщини, визначено варіант вірусу SARS-CoV-2 Дженні, що є субваріантом Омікрону.

Це підтверджено результатами секвенування вірісу SARS-CoV-2 у зразках змивів та стічної води, яке проводилось референс-лабораторією з діагностики ВІЛ-СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Довідково: вперше Дженні виявили у США у вересні 2023 року. ВООЗ класифікувала його як субваріант Омікрону, який представляє інтерес через його швидке поширення.

У ВООЗ зауважили, що ризик від Дженні для населення є низьким. Крім того, наявні вакцини все ще захищають від нового субваріанту.

В Україні станом на січень 2024 року  було зареєстровано 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу “Дженні”.

Що радять медики?

• Подбайте про імунітет – вакцинуйтесь проти COVID-19. Це допоможе зменшити ризик тяжкого перебігу, ускладнень хвороби та летальних випадків.
• Проводьте вільний час активно. Регулярна фізична активність і прогулянки на свіжому повітрі покращують самопочуття, сон і допомагають впоратися зі стресами.
• Відмовтесь від шкідливих звичок, які сприяють зниженню імунітету і роблять ваш організм чутливим до хвороб, зокрема розвитку ГРВІ та COVID-19.
• Стежте за своїм здоров’ям і підтримуйте вагу у нормі. Надмірна вага та ожиріння можуть погіршити перебіг коронавірусної хвороби.
• Стежте за своїм харчуванням. Регулярно вживайте овочі та фрукти, які є важливим джерелом вітамінів і мінералів.

Якщо у вас є прояви симптомів ГРВІ, намагайтесь якомога швидше ізолюватись і зверніться до сімейного лікаря та дотримуйтесь його порад.