Новини

Як проект STEM is FEM вплинув на учасниць та допоміг їм з вибором навчання

Сергій Токарєв розповів про проект STEM is FEM, який надихає українок йти за мріями.

Наприкінці 2023 року команда українського освітнього проекту STEM is FEM провела опитування серед учасниць. Виявилося, що у більшості з них змінилася думка щодо подальшого напрямку навчання. Про це заявила голова STEM is FEM Єлізавета Коренко. Вона також додала, що 17% з опитаних дівчат вирішили кардинально змінити освітній напрямок.

«Найчастіше до проекту долучаються українки віком від 16 до 20 років. Це дає можливість спостерігати, як старшокласниці, які взяли участь в STEM is FEM, вступають до вищих навчальних закладів та отримують перші робочі завдання у галузі STEM. Цей проект надихає молодих українок йти за мріями та ставати новими фахівчинями у сферах науки та технологій. Більш того, такі освітні активності допомагають долати гендерні стереотипи», – говорить ініціатор проекту Сергій Токарєв

STEM is FEM популяризує різні STEM-спеціальності в Україні. Дівчата можуть ближче познайомитися з Mathematics, Technology, Engineering і Science. Проект навіть отримав у 2023 році відзнаку від Міністерства закордонних справ України за вклад у сферу науково-освітньої дипломатії. 

Додатково ІТ-бізнесмен Сергій Токарєв відмітив популярність проекту серед дівчат. Лише у 2023 році було отримано 4000 заявок на участь в різноманітних активностях STEM is FEM. 

За результатами опитування, близько 96% дівчат хотіли б мати у наставницях жінку, яка має успіхи у певній галузі STEM і прагне поділитися власним досвідом і знаннями. Крім того, 97% учасниць хотіли б пройти стажування за обраною спеціальністю, й нерідко після участі в проекті вони отримують таку пропозицію.

Наприклад, в рамках проекту STEM is FEM у 2023 році відбувся курс з урбаністики, на якому була присутня його випускниця Рената Сейфулліна. На час проходження освітнього заходу вона ще навчалася у Національному університеті «Львівська політехніка» на інженерку-будівельницю. Дівчина настільки захопилася цією темою, що прийняла рішення перевестися до Харківської школи архітектури. 

Ще Сергій Токарєв розповів про трьох учасниць курсу «Урбаністика», які стажувалися у громадській організації UrbanReform і відвідали Охтирку. Дар’я Коваль, Анфіса Кайда та Наталя Люклян брали участь у розробці генплану міста. Ініціатор STEM is FEM вважає, що таке стажування – це приклад того, як варто залучати молодь до відбудови країни після перемоги. 

Згідно з опитуванням освітнього проекту, навчання у напрямку STEM обрали 55% старшокласниць. Наприклад, серед учасниць є володарка золотої медалі Міжнародного екологічного конкурсу Genius Olympiad Маргарита Перепилиця, яка також має публікацію в журналі International Journal of High School Research. Інша членкиня спільноти, Олена Петришин, є студенткою Мілтонської академії. Вона вивчає історію та філософію.

Зі слів учасниць, освітні заходи проекту дали їм можливість визначити для себе майбутню професію. Завдяки STEM is FEM дівчата отримали нові знання та досвід, а також мотивацію для розвитку у сфері STEM.