НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Електронні трудові книжки замість паперових

Featured Video Play Icon

Замість паперових – електронні.   Верховна Рада   ухвалила закон, який скасовує трудові книжки у паперововму вигляді. Натомість  відбуватиметься перехід на електронний формат. Перехідний період триватиме 5 наступних років. В цей час  можуть використовуватися і паперові, й електронні книжки. Підготовча робота щодо запровадження новації розпочалася ще навесні минулого року. Чернігівщина активно включилася в цю роботу, кажуть у Головному управлінні Пенсійного фонду області.

 Подавати скан-копії  трудових книжок можуть  роботодавці і  застрахровані  фізичні особи, каже Ірина Тимофеєва.  Це зробити просто через портал Пенсійного фонду.  Електронні книжки мають багато переваг перед паперовими.

 Перевага і в тому, що   до електронних книжок вноситимуть усі дані про працівника тайого стаж. А при досягненні   пенсійного віку людині   усе нараховуватимуть  автоматично. Чернігівці по-різному ставляться до нововведення.

Як пояснила Ірина Тимофеєва, для надійності  інформація про людину зберігатиметься і в  системі “Дія”, крім веб – порталу Пенсійного фонду. А самі електронні трудові книжки  матимуть певний рівень захисту.

Особисто звертатися до Пенсійного фонду  потрібно буде тим, хто хоче  внести до електронних книжок пропущені періоди. Наприклад. у жінок   декретна відпустка, а в чоловіків – військова служба. Підтвердивши це відповідними  документами такі особи матимуть право  збільшити і розмір пенсії,   і страховий стаж.