Факт-новини: оперативні сюжети

«Друг просить у борг» у соцмережах: у кіберполіції розповіли, як не стати жертвою шахраїв

Featured Video Play Icon

Злочинці продовжують виманювати кошти у людей. В кіберполіції розповіли, що нині шириться шахрайська схема, де нібито від знайомих осіб надходить смс-повідомлення, де вони терміново просять позичити грошей на картку. Обіцяючи вже на наступний день повернути всю суму.

– Дуже часто такі випадки відбуваються. У нас майже кожен день проходить по декілька повідомлень про такі факти. Шахраї телефонують потерпілим особам, представляються там різні випадки, зазвичай представляється співробітником «служби безпеки телеграм-каналів», – повідомив інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області ДКП НП України Владислав Тимошенко.

Злочинці просять від жертви підтвердження особистості, а саме надати їм смс-код або назвати останні чотири цифри номеру, з якого зателефонують. У цей час ви вже потрапляєте на гачок аферистів.

-Коли особа надає ці дані — шахрай  використовує всі спроби відновлення паролю, для того, щоби потерпіла особа, який дійсно належить телеграм-аккаунт не змогла увійти туди протягом 24 годин, – додав Владислав Тимошенко

Проте після того, відновити профіль уже не вдасться. Працівники кіберполіції лише допоможуть його видалити та створити новий. Усі дані, що зберігалися в акаунті, інтернет-шахрай зможе використати у власних цілях. За словами Владислава Тимошенка, нині вдається розшукати великий відсоток злочинців, проте це потребує багато часу.

– За такі діяння передбачена кримінальна відповідальність у вигляді статті 190 ККУ, це шахрайство. Та 361, це втручання в роботу електронно-обчислювальної техніки, це сам взлом телеграм-акаунту, – зазначив інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області ДКП НП України

Стати  жертвою аферистів може кожен, тому варто дотримуватися основних правил власної безпеки. А відтак, фахівці  радять всюди встановити двофакторну авторизацію. Захист простий,  однак надійний, адже це додаткове підтвердження особи під час входу до облікового запису. Якщо ж друзі або знайомі через телеграм-повідомлення просять надати грошей у борг — необхідно зателефонувати людині особисто та переконатися, що їй дійсно потрібна допомога.