ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога ЗСУ: у Чернігові підтримуватимуть військових за спрощеною процедурою

Featured Video Play Icon

Допомагати Збройним силам України ефективніше та оперативніше. Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 4-го липня підтримав спрощення процедури передання спорядження, яке тут і зараз потрібне нашим захисникам та захисницям. У разі ухвалення на позачерговій, 41-й сесії 10-го липня, перелік військових частин, що входять до Програми шефської допомоги, затверджуватиме виконком, а не депутати міськради. Зазначимо, 18-го червня Верховна Рада України в другому читанні ухвалила законопроєкт, що дає змогу органам місцевого самоврядування надавати фінансову й матеріальну допомогу сектору безпеки й оборони на період дії воєнного стану. У його межах місцеві ради можуть за кошт громади закуповувати та передавати підрозділам дрони, пікапи, запчастини до автівок — усе, окрім зброї та боєприпасів.

– Проголосувала Верховна Рада на 3-му році великої війни зміни до Закону, дала можливість містам допомагати всім без винятку військовим частинам. Тому у відповідність до цього рішення ми змінюємо програму. Ми розуміємо, що війна — це питання оперативності. Щоб не чекати сесії, ми пропонуємо, щоб депутати дали дозвіл виконкому перелік військових частин затверджувати на засіданні виконкому. Тобто саму Програму депутати затвердили, формат підтримки, а номера військових частин, яким ця підтримка буде надаватися, або спільно з якими якісь дії буде місто робити, затверджується виконкомом. Це значно пришвидшить цю процедуру. Я сподіваюсь, що депутати цю норму підтримають, – зауважив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Принагідно Олександр Ломако підписав розпорядження про скликання позачергової сесії. До порядку денного внесено 56-ть питань. Зокрема, передання понад 10-ти мільйонів гривень на потреби ЗСУ. Низку питань, які виносять на розгляд депутатів, попередньо затвердив виконком. Погодили і Програму підготовки територіальної оборони та населення Чернігова до участі в русі національного спротиву на 2022-2027-й роки в новій редакції.

– У межах цієї програми ми зможемо оперативно фінансувати встановлення когенерації, генераторів, поршневих станцій, якщо вони в місті будуть, сонячних панелей, усього, що стосується підвищення енергонезалежності і функціонування нормального міста в умовах можливого дефіциту електроенергії. Ми цією програмою дозволяємо кошти міського бюджету спрямовувати на енергетичну безпеку нашого міста, – зазначив Олександр Ломако.

Ухвалили члени виконкому і правку до Програми розвитку громадського транспорту загального користування на 2022–2024-й роки, а саме збільшення мінімальної заробітної плати водіям до 15-ти тисяч гривень. За це також мають проголосувати на сесії.

– 15-ть тисяч «чистими» люди мають отримувати на руки. Ті, хто зараз платить 8-м тисяч, ми не віримо. Не може водій працювати за 8-м тисяч. Це означає, що йому доплачують ще кешем. А якщо доплачують «кешем», це означає, що кошти недоотримує бюджет міста й державний бюджет у вигляді ПДФО. Тому 15-ть із серпня, і в кого не буде 15-ти — не буде компенсації, – уточнив Ломако.

Заразом, 4-го липня виконавчий комітет затвердив надання одноразової матеріальної допомоги членам сімей загиблих захисників України. Цього разу її одержать 16-ть осіб на загальну суму 859 100 гривень. Також у межах міської Програми підтримки народжуваності одноразову матеріальну допомогу при народженні дитини в розмірі 545 тисяч гривень отримають 59-ть породіль.