ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога ЗСУ, бюджет та реабілітація воїнів: у Чернігові готуються до позачергової сесії

Featured Video Play Icon

Зміни до бюджету, допомога ЗСУ,  покращення системи реабілітації військовослужбовців, затвердження важливих міських програм. Перелік питань, які виносяться на позачергову 35 сесію Чернігівської міської ради, розглянули на погоджувальній раді напередодні, 31 жовтня.  В.о. міського голови Олександр Ломако пояснив  депутатам  причини нагального скликання пленарного засідання: набули чинності ухвали судів про скасування рішення сесії від 30 березня про бюджет міста.

–   Після того, як ми отримали ухвалу  6-ого апеляційного суду, ми намагалися згідно зі зміненим регламентом міської ради  перезатвердити це рішення у військовій адміністрації, щоб не було там касових розривів і питань по казначейству, по тих платежах, які здійснюються по рішенню про бюджет, яке скасовано.   Але нажаль, протягом фактично 9 – 10 робочих днів, ми цього погодження не отримали, тому у нас немає іншого варіанту, як зібрати позачергову сесію  і перезатвердити рішення по бюджету від 30 березня.  Це формальне рішення, після цього у нас по казначейству і по всіх органах не буде питань, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Одне з питань, яке потребує термінового вирішення, – придбання обладнання для медичної реабілітації військових. Для цього треба внести відповідні зміни до програми розвитку, підтримки комунальних закладів охорони здоров’я та надання медичних послуг  понад обсяг, передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення міста.

–  Є обладнання, яке ми маємо придбати  для того, щоб 2-га міська лікарня, опорна наша, щоб мала  право заключити контракти с НСЗУ на наступний рік. Без цього обладнання у них просто деяких пакетів не буде. Відповідно вони не отримають суттєве фінансування, – зазначив Олександр Ломако.

Депутати мають також надати військовим частинам можливість використовувати виділені раніше з міського бюджету кошти і у наступному році. Оскільки через процедурні питання військові не встигають їх освоїти у 2023-ому. Також потрібно затвердити рішення щодо виділення 5 млн.грн. для Сил територіальної оборони.

– Буквально вчора зайшло це звернення. Для того, щоб вони у цьому році встигли, вже почали купувати  і використовувати, щоб  наші вороги палали, то  щоб не затягувати час, не чекати чергової сесії, яку ми планували  в середині листопада, попередньо, то ми вирішили провести позачергову сесію, – підкреслив Олександр Ломако.

Низка питань, винесених на сесію, – робочі і їх потрібно прийняти до ухвалення бюджету. Депутати розглянуть звіт за виконання головного фінансового документу за 9 місяців поточного року.

–  Ви побачите там кошти, які  громади міста  спрямувала на відновлення об’єктів зруйнованих рф – це інфраструктура, школи, садочки.  61 млн. грн. ми направили на соціальні програми, пов’язані в першу чергу  з результатами російської агресії, її наслідками. І побачите там кошти, які ми виділяли на ЗСУ, і програму Тероборони міста. Це основні напрямки, по яких ми витрачали бюджет Чернігова у 2023 році, – зауважив Олександр Ломако.

Одне з питань порядку денного сесії  – встановлення партнерства між Черніговом і французьким містом Сен-Дені. Олександр Ломако повідомив, що місто веде перемовини про партнерство і з посольством Бельгії,  також почало комунікацію з американським Уайт Плейнс (штат Нью-Йорк, США):

 -І неочікувано вчора отримали від них повідомлення про те, що вони на сесії міської ради уже ухвалили рішення про партнерство з Черніговом, і дуже зацікавлені у співпраці. Воно по населенню не дуже велике, але враховуючи, що це штат Нью-Йорк, досить близько від Манхеттена. Там досить велика ділова активність міста і фінансова. І нам треба користуватися всіма нагодами залучення допомоги і партнерства у Чернігів. У нас немає партнерів у США і це буде перший крок, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови.

На порядку денному 35-ї сесії міської ради –  програми, пов’язані з електротранспортом, поліцією, депутатським фондом,  з управлінням комунальним майном, цивільним захистом  та інші. Всього два десятки питань, земельні на цю сесію не виносяться. Розгляд головного кошторису міста на 2024 рік планують винести на наступну сесію.