ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога військовим, перейменування, зарплати водіям та звіт МВА: що розглянуть на сесії?

Featured Video Play Icon

Передача необхідного військовим обладнання та спрощення процесу допомоги, перейменування вулиць, енергетична безпека, транспорт, а також звіт начальника МВА. Наступного тижня скликається позачергова, 41-ша сесія міської ради Чернігова, в порядку денному якої – майже шість десятків питань. Попередньо затверджені на погоджувальній раді, 5-го липня, вони вже опрацьовуються в комісіях. 

Перш за все – чергова партія допомоги частинам ТРО, Збройних сил та Нацгвардії, придбана містом за заявками захисників, з підписаними після тендерів договорами.

Перше питання традиційне, і воно важливе для міста і для підтримки Черніговом Збройних сил України, це передача майна. Те, що я орієнтувався по додатках, це десь понад 10 млн грн. Це пульти керування, це мобільна система електронних перешкод, це квадрокоптери 200, це ноутбуки робочі, там окуляри спеціальні, іще 100 квадрокоптерів, РЕБи на 2 млн 800 тисяч, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

З важливих змін, що пропонуються депутатам – можливість затверджувати перелік військових формувань, яким надаватиметься підтримка з бюджету громади, на засіданні виконкому, а вже передачу обладнання контролюватиме сесія. Враховуючи терміновість потреб на фронті, це про пришвидшення та ефективність. А також в умовах прицільного знищення росією критичної інфраструктури і значного дефіциту потужностей – дозвіл спрямовувати кошти міста на посилення безпеки енергетики.

Ми додаємо сюди можливість, в рамках цієї програми тероборони, купувати і встановлювати когенераційні установки, газопоршневі турбіни, сонячні панелі і все, що необхідно, там акумулятори, екофло, якщо буде потрібно підприємствам, які працюють в цій сфері, комунальної і не комунальної форми власності для підготовки до зими. В першу чергу, зараз це йде мова про монтаж чотирьох когенераційних установок, які від USAID отримало ОТКЕ, – уточнив Олександр Ломако.   

Крім загроз із-зовні, виконувач обов’язків очільника Чернігова озвучив ще одним ризик для проходження майбутнього опалювального сезону. Мова про арешт державним НАК Нафтогазом рахунків теплогенеруючих підприємств міста через їхню заборгованість за газ руками приватного судового виконавця, яку вони у свою чергу не можуть сплатити без відшкодування державою різниці в тарифах.

У нас два підприємства зараз приватні, які займаються теплогенерацією, у них арештовані рахунки повністю, і вони не можуть не зарплату заплатити, не підготуватися до зими. Причому, арештовані за борги за газ поза попереднього опалювального періоду. Якщо взяти борг підприємства за газ і взяти різницю в тарифах, яку держава обіцяє заплатити вже кілька років і досі не платить, то виходить майже нуль.  Ну це треба вирішувати оперативно, тому що з таким підходом ми цю зиму точно не пройдемо саме через таку непрофесійну, я вважаю, державну політику в цій сфері, – зауважив Ломако.

Ще одне питання, яке виносять депутати на сесію – звіт начальника Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського, оскільки функціонування цього тимчасового державного органу повністю фінансує громада, і ці витрати, як йдеться в пояснювальній записці, збільшилися з 3-х млн. грн. до майже 10 млн. грн. А за 1,5 роки керівник МВА жодного разу не звітував про свою роботу. Зокрема, в переліку запитань до Брижинського – стан укриттів, мобілізація, притягнення до відповідальності посадовців, що дозволили проведення виставки дронів у драмтеатрі, по якому росіяни запустили іскандер, блокування депутатського фонду та інші.

Там нема за що звітувати, і я би даже, можливо, на це не витрачав часу. Але, як визначать депутати на сесії, будь ласка.  Якщо є необхідність, то сесія, яка буде чи в серпні, чи можливо на початку вересня, ми запросимо начальника МВА, – сказав Ломако.

Також у порядку денному зміни до регламенту через заборону ще однієї проросійської політичної партії, а відповідно, ліквідацію фракцій і неможливість головування її представників на комісіях. Та пропозиція зафіксувати мінімальну офіційну заробітну плату на підприємствах, що займаються громадськими перевезеннями – від серпня це впливатиме на можливість отримання з бюджету часткової компенсації за кілометр.

Ми розуміємо, що зараз середня реальна зарплата водіїв тисяч 17-18, в тролейбусному управлінні це 23 тисячі гривень, в приватних підприємств, можливо там але точно не менше 15-ти. А по документах ми зараз бачимо, що із чотирьох підприємств мінімум два платить 8 тисяч з чимось. Ну, зрозуміло, що водії за 8 з чимось не працюють, це йде доплата неофіційна якась, недоотримує місто у вигляді податків, і водії недоотримують офіційні кошти. Тому підвищуєте з 1-го серпня зарплату до 15 тисяч мінімум – далі претендуєте на компенсацію, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Мають розглянути обранці і затвердження договору між двома муніципалітетами про передачу Києвом 25-ти мільйонів гривень на укріплення оборонних споруд довкола нашого міста. Впродовж останніх двох років Чернігів виділив на цей напрямок 110 млн гривень, і нині за зверненням військового командування для створення нових вогневих позицій і посилення існуючих фортифікацій потрібно ще близько 50-ти млн, в чому столиця готова нас підтримати у співфінансуванні 50 на 50.

  Київрада цей договір затвердила на сесії, я вважаю, що нам також треба затвердити, а далі чекати позицію Мінфіна, тому що вони ж не відмовили, вони сказали, що їм потрібно додатково вивчити документи. Можливо, вони найближчим часом їх вивчать, щоб у нас не було затримки ми затвердимо договір на отримання Чернігівською міською громадою 25 млн від Києва, – констатував Ломако.

Традиційно виноситься блок землі, а також новий пакет перейменувань із 35-ти вулиць і провулків для очищення міста від назв, пов’язаних з країною-агресоркою, перепрофілювання закладів освіти, передбачене реформою НУШ, та звернення щодо передачі ПТУ, які фінансує місто, у комунальну власність. Загалом, 58 питань, включно з депутатськими запитами та різним.