ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Донести світу правду про війну: збірку «Чернігів у війні-2022: голоси очевидців» читатимуть у Європі

Featured Video Play Icon

Хроніки облоги Чернігова та окупації регіону ворогом. У туристично-інформаційному центрі презентували збірку «Чернігів у війні — 2022: голоси очевидців” з англійським перекладом. Вона покликана донести до  міжнародної аудиторії свідчення цивільного населення різного віку та соціального статусу про події початку повномасштабного російського вторгнення, які впродовж двох років збирала команда науковців-волонтерів.      

1500 примірників українською мовою ми вже розповсюдили по всій Україні, по всім науковим інституціям і по нашому регіону, і по місту Чернігову, і по громадам. А сьогоднішня презентація 500 екземплярів англійською мовою ми готуємо цю передачу на країни Європи, наші партнери, всіх, хто нам допоможуть розповсюдити в наукових інституціях Європи, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Для дослідників було важливо не лише зберегти зміст інтерв’ю, але й передати емоційне забарвлення діалектного мовлення. У книзі зібрані спогади жителів Чернігова та шести громад області. Видання також містить QR-коди, за якими можна прослухати аудіо очевидців. Книгу презентували серед представників міст-побратимів Чернігова. Долучилися  до зустрічі партнери із Франції, Фінляндії, Німеччини та США тощо.

Щиро дякуємо за ваш час. Насправді, це дуже важливий проект для нас і наша головна мета, ідея та мрія — доставити цю книгу, ці свідчення по всьому світу, вашим громадам, вашим людям, вашим мешканцям, щоб ваші люди знали більше про всю цю жорстокість, жах і війну, які ми переживаємо, просто щоб передати ці свідчення для нашого наступного покоління, – зауважила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

Допомогли із створенням та випуском цієї збірки представники Фонду «Партнерство за сильну Україну». Додамо, що для зручності читачів видання опублікували і у електронному форматі на сайті Інституту історії України.