Новини

На Чернігівщині проведуть повітряну вакцинацію диких тварин від сказу

На Чернігівщині 27 вересня стартує планова пероральна імунізація м’ясоїдних диких тварин (лисиць, вовків єнотоподібних собак) проти сказу.

Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин і людей, яка вражає центральну нервову систему, з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотоподібні собаки та безпритульні тварини.

До слова, на Чернігівщині від початку року випадки сказу (в тому числі у дикій фауні) не реєструвались, зокрема і завдяки проведенню постійної профілактичної роботи. Проте епізоотична ситуація в Україні загалом щодо цього небезпечного інфекційного захворювання вимагає вжиття радикальних заходів. Одне з чільних місць серед них посідає саме пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, ефективність якої протягом останніх кількох років доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Вакцинація на території Чернігівщини буде здійснюватися повітряним розподілом принад з антирабічною вакциною за допомогою літаків АН-2.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області звертається до жителів регіону з проханням не хвилюватись при вигляді літака, що розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку.

Тривалість проведення пероральної імунізації на території всієї області буде залежати від  погодних умов.

Розкидання вакцини літаками буде відбуватись над лісовими та сільськогосподарськими угіддями.