Факт-новини: оперативні сюжети

До відновлення Чернігова долучиться ООН з програмою UN-Habitat

Featured Video Play Icon

Програма ООН з населених пунктів UN-Habitat розпочала роботу в Україні – з Чернігова. 5 жовтня її представники завітали до нашого міста та зустрілися з його керівництвом. Вони вивчають стан справ у Чернігові та шляхи допомоги у його відновленні після російського вторгнення.

Нині, через більш ніж півроку після завершення активних бойових дій, у Чернігові залишається багато незакритих проблем. 150 багатоповерхівок у місті зазнали прямих влучань від російських обстрілів, ще близько 650-ти були пошкоджені вибуховими хвилями, осколками тощо. Всі будинки обстежені експертами, триває відновлення житлового фонду.

4 багатоквартирні будинки у Чернігові не підлягають відновленню і будуть демонтовані. Ще 7 потребують складного капітального ремонту. Сильно постраждав і приватний сектор. Для його мешканців діє міська програма допомоги, але відбудову пошкоджених осель має взяти на себе держава.

Сильно постраждали і підприємства критичної інфраструктури: прямих влучань зазнали “Чернігівводоканал” та ТЕЦ, були зруйновані численні ділянки мереж, згоріло багато комунальної техніки. Відновлення нормального функціонування міста, а тим паче підготовка його до опалювального сезону стало великим викликом для Чернігова.

Занепад підприємництва та непланові витрати спричинили велику діру в міському бюджеті – 45-47 мільйонів доларів. Тому Чернігів вітає будь-які ініціативи, спрямовані на допомогу у відбудові.