ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

“Дерев’яне мереживо Чернігова”: відродження історії через реставрацію

Featured Video Play Icon

Волонтери «Дерев’яного мережива Чернігова» продовжують реставрацію будинку на вулиці Музейній, 2Б. Відновлення фасаду садиби Сидоренків, історія якої налічує майже 130 років, почалося у квітні. Тоді до Чернігова завітала команда мобільної майстерні «Tolocar», яка просто неба вирізала мереживо, яким згодом оздоблювали будівлю. За два місяці толок вигляд будинку наблизився до запланованого.

– Ми вже змогли демонтувати дуже багато поламаних зразків мережева, замінити їх на нові, ті, які ви бачили в процесі виготовлення. Відтоді дозачистили головний фасад будинку, уже, як ви бачите звідси, навіть практично защищений, практично повністю пофарбований лівий фасад, – розповів автор і керівник проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Станіслав Іващенко.

Окрім цього, волонтери проєкту зробили пілястри на головному фасаді, почепили нові віконниці, демонтували та зібрали з нових мереживних елементів частину поламаного карниза. Цими вихідними, уже на сімнадцятій толоці, вони й далі оздоблювали будівлю.

– Ми виконували сьогодні зачистку фасаду, лівого, цієї частини, де я зараз знаходжуся, над головою зачищали. Фарбуємо пілястри ось прямо зараз і саму стіну, яку сьогодні трохи теж защищали.  І ремонтували верхнє мереживо так звані сережки, вбирали в нові сережки, старі замінювали, нові встановлювали, –  уточнив Олександр, волонтер проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова».

Проєкт «Дерев’яне мереживо Чернігова» створили, аби відновити та зберегти дерев’яну архітектуру Чернігівщини. Окрім садиби на Музейній, волонтери працюють ще над двома обʼєктами.

-Один будинок із них — це Земська.  Ми не лише закінчили його 30 квітня, але й тиждень тому дочекалися приїзду професійної іконописиці, яка розмалювала віконця цього будинку мальвами.  Далі ми повертаємося до Василенка, 12 — це третій будинок, над яким ми зараз працюємо, який ми розпочали робити ще минулого року. Але, оскільки це дуже специфічний випадок, — якщо тут іде про косметичний ремонт, на Земській теж, то там мова йде про те, що ми взяли старий дерев’яний будинок без оздоблення і оздоблюємо його з нуля, – поділився планами Станіслав Іващенко.

За словами Станіслава Іващенка, на Музейній потрібно доробити головний фасад, зокрема замінити та пофарбувати кілька поламаних елементів на лівому фронтоні та пофарбувати правий, а також оздобити бокові стіни. Нагадаємо, цей мереживний будинок у період між 1895-м і 1901-м роками побудував почесний громадянин Чернігова Семен Сидоренко. Садиба переходила з покоління в покоління, зараз у ній живе родина правнуки.