Факт-новини: оперативні сюжети

День святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії

Featured Video Play Icon

30 вересня православні вшановують День святих мучениць Віри, Надії,Любові та матері їх Софії, які постраждали за свою  віру. Такі імена для дівчаток  вибрані не випадково: їх мати була зразковою християнкою і назвала дочок найсвітлішими жіночими чеснотами, бажаючи виховати у них лише найкращі якості. Жили всі четверо жінок у Римі, в часи, коли прихильники християнської віри зазнавали переслідувань та покарань. Трагічна  доля не оминула й цю сім’ю, дівчинки були страчені за своє віросповідання,  розповідає  настоятель Катериненської церкви Отець Роман.

Цього дня у церквах проходить святкова божественна літургія. Віряни ставлять свічки та моляться біля ікони трьох великомучениць і їх матері. Просять віри, любові, благополуччя й мудрості,  а також  здоров’я дітям і жінкам. Бездітні біля ікони святої Софії просять зачаття дитини.

30 вересня  жінки з ім’ям Віра, Надія, Любов та Софія святкують свої іменини.У цей день прийнято дарувати їм подарунки, а вони пригощають своїх рідних і близьких ласощами. Іменинницям слід сходити до церкви і попросити про благополуччя та любов.

Чернігівка Надія Курачик завжди приходить до храму цього дня. Жінка ставить свічки і замовляє акафест. Зізнається, горда, що носить ім’я Надія. І вважає,  що це  – благодать Божа. Сьогоднішнє свято для неї –  особливе. У  день великомучениць існує багато прикмет. Стверджують, що  цього дня треба гучно плакати. Якщо жінка поплаче, то це відведе всі біди, прикрощі та напасті від неї самої та її сім’ї.  У цей день жінкам заборонено  робити усілякі хатні роботи,  час потрібно проводити  у родинному колі і у більшу частину уваги приділити дівчаткам. А ще кажуть, якщо в цей день пішов дощ –  буде рання весна,  якщо ні – зима буде теплою.