Факт-новини: оперативні сюжети

День пам’яті Героїв у Чернігові: як вшановували земляків

Featured Video Play Icon

На грудях жовті соняхи, а в небі яскраве сонце. Саме таким запамятається 29 серпня 2021 року у Чернігові. Згідно з Указом Президента у цей день вже другий рік поспіль в Україні увінчують героїзм військових та добровольців, які віддали своє життя за свою Батьківщину. Це був один із найкривавіших днів війни на сході. Сім років тому російські війська розстріляли колону українських захисників під Іловайськом, яким попередньо обіцяли дати можливість мирно вийти з оточення.

На Красній площі під час меморіального заходу поіменно згадали усіх 189 чернігівців, яких забрало небо. Хвилиною мовчання учасники заходу, керівництво міста та області, представники родин загиблих героїв, ветерани АТО /ООС, військові та громадськість вшанували пам’ять тих, хто загинув у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України.

Учасники заходу поклали квіти до меморіальних стел героїв АТО / ООС та Небесної Сотні. Традиційні жовто- блакитні кольори та осінні квіти лягли до підніжжя стели памяті. Символічно, але саме в цей день відкрили сенсорний інформаційний бокс, який за підтримки чернігівської міської ради встановили у сквері Попудренка.

Над інформаційним наповненням боксу працювала велика команда, залучалися батьки, історики та громадські організації. Він мобільний і може оновлюватися і наповнюватися новою інформацією про війну, яка ще й досі триває. Учасники заходу оглянули виставку «Сіверщина. Блокпост пам’яті», яка розгорнулася в Молодіжному центрі. Тут поряд з фото героїв їх символічні речі. У кожному боксі коротка історія – яскравого і молодого життя.

А далі поминальний захід продовжився на міському кладовищі «Яцево».Тут серед жовто- блакитних прапорів згадали імена героїв та помолилися за душі тих, хто тримав мирне небо над нашою головою.Олексію Белеванцеву сьогодні вісімнадцять. У 2014 він втратив брата Володимира Близьнюка , а минулого року не витримало серце матері – Олени Белеванцевої. Сьогодні вона вже поряд з сином. А Олексій продовжує їх справу і гідно зберігає память про рідних людей. Хлопець, як і його мама, теж пише вірші.

Синього – блакитні прапори майорять і шепчуть над могилами Героїв.Сюди щодня приходять їх рідні аби помолитися за своїх синів, чоловіків та батьків. Далеко не всі діти, які цьогоріч підуть до першого класу, бачили своїх батьків живими.

На міському кладовищі «Яцево» теж була хвилина мовчання. Присутні покладанням квітів до пам’ятного знаку воїнам вшанували пам’ять жителів Чернігівщини, загиблих при виконанні військового обов’язку під час російсько-української війни на сході України.