ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

День легкої промисловості: як працюють у воєнний час підприємства Чернігова

Featured Video Play Icon

Ці речі продаватимуться на полицях магазинах відомих брендів, їх носитимуть люди по всьому світу, а виконані вони дбайливими руками чернігівських майстрів. Верхній одяг різного кольору та типу, одіж для спорту — усе це та багато іншого виготовляють на одній із найбільших швейних фабрик Чернігова. Початок повномасштабного вторгнення не поставив під питання подальше функціонування підприємства, замовники залишилися, каже керівниця фабрики Наталія Романовська, завдяки чому понад 500 людей у нашому прифронтовому місті мають роботу.

У 24-му році є декілька обставин, які заважають роботі підприємствам, не тільки нашому підприємству, а підприємствам усієї легкої промисловості України – це криза, яка є в Європі на сьогодні. Замовлення зменшилися, бо дуже багато обанкротилося підприємств. Але підприємство наше продовжує працювати, бо наші замовники є всесвітніми й у них декілька сотень є магазинів, де вони продають свою продукцію. Тому на сьогодні ми продовжуємо працювати, дякуючи замовникам. Ми кризу відчуваємо, але не так, як відчувають інші підприємства, – розповіла керівниця швейної фабрики «Елегант» Наталія Романовська.

Напередодні Дня працівників легкої промисловості, що в Україні щорічно відзначається 9 червня, виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако завітав на фабрику аби відзначити працівників цієї важливої галузі та подякувати підприємцям, що не релокувалися до іншого більш безпечного регіону, а залишаються в Чернігові. Для нашого міста це численні робочі місця, сплачені податки, які спрямовуються і на відновлення, і на інфраструктурні проєкти, та головне – на підтримку захисників.

В сфері легкої промисловості, плюс-мінус 3 тисячі, можливо, трошки більше людей у нас задіяно в цій сфері. Було більше й могло бути більше, якби не війна, тому що є у всіх проблеми з логістикою, з людьми, з електроенергією, очевидно, і з багатьма іншими факторами. Але це одна з найважливіших галузей міста по економічній активності. І для нас це дуже важливо, тому що це завтрашній день Чернігова. Сплачені заробітні плати, сплачені податки, додана вартість, яка лишається в місті — це завтрашній день міста, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Працівники в один голос кажуть — вони тут як родина. Переважна більшість майстрів та майстринь працюють десятками років і знайшли справжній «коннект» зі своєю роботою.

Я працюю 16 років тут, і дружина також. Мені подобається з технікою, так і залишився тут. Як прийшов після технікуму, так і залишився, – каже механік налагодження швейного обладнання Василь Сидоренко.

Я не збиралася обирати цю професію, але так вийшло, що я пішла у швеї. Мені сподобалося, я залишилася тут і працюю вже 34 роки, – зауважила майстриня шостої лінії Тетяна Золоторинець.

Підприємство не стоїть на місці. Техніка для роботи постійно оновлюється, а кількість брендів, для яких відшивається продукт — складно перелічити. Очільниця фабрики каже, те, що найбільш мотивує продовжувати надавати широкий асортимент одягу, а відтак і задовольняти потреби найпопулярніших клієнтів, так це можливість у містах світу бачити на виробі «Made in Ukraine».

Ми показуємо, що Україна працює, що Україна не зупинилась і що є такі руки наших працівниць і працівників, які створюють такий якісний і гарний продукт, – сказала керівниця швейної фабрики «Елегант» Наталія Романовська.