Факт-новини: оперативні сюжети

День бібліотек: як відновлюються чернігівські книгарні

Featured Video Play Icon

Вибиті шибки, посічені осколками стіни, холод, але при цьому – надія. В таких умовах нині працюють чернігівські бібліотеки імені Коцюбинського та Довженка. 30 вересня вони відзначають своє професійне свято.

27 лютого перша російська ракета, що вдарила по Чернігову, знищила дитячу стоматологічну поліклініку та сильно пошкодила будівлю бібліотеки. Так окупанти показали, що для них є пріоритетними цілями. Загалом з 13 філій Чернігівської міської бібліотечної системи дві постраждали сильно, ще у двох – на вулицях Толстого та Самоквасова – обстрілами вибило вікна. Також прямого влучання зазнала обласна бібліотека імені Короленка, а дитячо-юнацька, що знаходилася біля стадіону імені Юрія Гагаріна, знищена ворогом повністю.

Після того, як росіян вигнали з території області, бібліотекарі взялися відновлювати свої заклади. Вибиті шибки заліпили плівкою, пошкоджені стелажі зібрали наново, а книги – підклеїли. Наразі вже 12 філій Чернігівської міської бібліотечної системи відновили роботу. Жителі міста теж повертаються до улюблених книгарень.

Працівникам бібліотек, які доклали багато зусиль для збереження своїх закладів, з нагоди свята вручили подяки від очільника Чернігова. Міська рада наразі завершує розробку проєктів відновлення книгарень, що постраждали від російських обстрілів. Також ведуться переговори з поляками щодо фінансової допомоги.