ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Делегація Бундестагу Німеччини у Чернігові: що цікавить гостей?

Featured Video Play Icon

Делегація з німецького парламенту завітала 1-го серпня до Чернігова. Депутатки Кароліна Отте і Дебора Дюрін зустрілися з виконуючим обов’язки міського голови Олександром Ломако. Іноземних гостей цікавила стратегія відновлення Чернігова після російського вторгнення та нагальні потреби міста.

-Бачення громад, в тому числі, і Чернігова щодо процесу відновлення — громади мають бути залучені до визначення пріоритетів.  Не повинен будуватися процес відновлення країни згори вниз. Я думаю, що Німеччині це добре зрозуміло, а ми це тільки будуємо. Демократія і управління в демократичних країнах навпаки будується знизу догори. Коли громади визначають першочергові пріоритети з відновлення і це враховується урядом, – зазначив в.о.Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако зазначив, що Чернігівщина, як і інші регіони України, які сильно постраждали від російського вторгнення, в майбутньому буде відставати в економічному плані від західних областей. Торгівля з країнами-агресорами припинена, до кордону з Європою далеко, а сусідство з росією нівелює інвестиційну привабливість Чернігова.

-Безперечно, урядова регіональна політика щодо відновлення України має враховувати цей фактор, і регіони, які найбільше постраждали і більше потребують підтримки, там мають будуватися об’єкти, які стануть магнітами і для потенційного інвестора, і податків в місцеві громади, і робочих місць для людей, – підкреслив Олександр Ломако.

Чернігів має давню історію співпраці з німецьким містом Меммінген. Його громада збирала кошти та гуманітарну допомогу для Чернігова, допомагала відновлювати тролейбусну інфраструктуру у нашому місті.  Аахен та Чернігів стали побратимами у січні цього року, а у травні представники двох міст підписали дипломатичну угоду про партнерство.

-Щодо Аахена – там зовсім інша ситуація, тому що це місто співмірне з Черніговом за населенням, там є рішення, які ми можемо запозичити і реалізувати в нашому місті, врахувавши досвід, технології, і можливо навіть проєктні рішення міста Аахен. Вони дуже відкриті для нас, надають консультації по всім питанням, які у нас є, – зауважив Олександр Ломако.

Олександр Ломако наголосив, що прозорість при використанні наданої міжнародними партнерами допомоги є обов’язковою для громади Чернігова. Місто надає перевагу підходу, коли іноземні благодійники самі проводять тендери і визначають підрядників для виконання робіт, мінімізуючи таким чином корупційні ризики. Також виконуючий обов’язки мера звернувся до німецьких парламентарок з проханням продовжувати підтримувати Україну на шляху до перемоги та реформ.

-Ми знаємо, які це мають бути реформи. Потрібно просто їх зробити. Це справедливий суд, реформовані правоохоронні органи, це подолання корупції.  Я би хотів, щоб на зустрічах з нашими урядовцями , представниками центральної влади, звучало те, що я сказав про демократію, а також звучала важливість місцевого самоврядування, важливість завершення реформи децентралізації, як підтримка демократичного розвитку нашої країни.  А зараз найкраще, що ви можете зробити, і ви це робите, нам потрібно більше зброї, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови.

Німецькі парламентарки відзначили високі темпи відновлення Чернігова після навали рашистів і прагнення нашої громади йти європейським шляхом розвитку. Вони висловили готовність допомагати нашому місту і надалі.