Факт-новини: оперативні сюжети

Деколонізація України: канадський професор і науковець у Чернігові презентував книгу

Featured Video Play Icon

Я – україніст, так вийшло, що я після університету став україністом, приїхав сюди, щоб відновити своє знайомство з Україною, – каже професор університету Манітобу (Канада) Мирослав Шкандрій.

До Чернігова завітав канадський літературознавець і мистецтвознавець українського походження, почесний професор Манітобського університету Мирослав Шкандрій.  На початку жовтня його запросили на літературний фестиваль Lviv BookForum як автора перевиданої книги «В обіймах імперії», де він досліджує тему деколонізації України. Каже, так з’явилася нагода побувати в інших українських містах, зокрема Києві, Харкові, Чернігові. В нашому місті професор  вперше.

– Я бачив старовинні ваші церкви і центр, о! місто прекрасне, архітектура знаменита, дуже, дуже гарне місто і спокійне. Так що мені дуже приємно побачитинарешті познайомитися з вашим містом, – зазначив Мирослав Шкандрій.

Під час зустрічі в центральній бібліотеці імені М.Коцюбинського, на яку зібрались науковці, викладачі шкіл мистецтв, представники групи з перейменування вулиць, студенти, говорили передусім про сучасну російсько-українську війну, деколонізацію – як можливість України вирватися з обіймів імперії.  

Україна вийшла на  світову арену, і про неї всі знають, всі пишуть, всі обговорюють, а якщо говорити про деколонізацію, то у всіх департаментах, університетських, у всіх програмах обговорюється, як перебудувати, навчання про Східну Європу і саме про Україну, як Україна, знання України змінюють ландшафт історичний, – сказав Мирослав Шкандрій.

Праця «В обіймах імперії», яку Мирослав Шкандрій презентував чернігівській громаді, написана 2001 року, але зараз вона набуває особливого значення. Сьогодні Україна відвойовує свою ідентичність та місце в історії. Думка науковця, який досліджує тему деколонізації, важлива для українців, каже Олександр Шевчук.

-І сьогодні він піднімає теми, якими ми сьогодні займаємося безпосередньо у Чернігові: ми деколонізуємо назви вулиць, змінюємо, очищаємо свій топонемічний простір. І в нашому приватному спілкуванні він сказав дуже чітко, каже: «У мене інший буде погляд, але дуже важливо, щоб я почув, що відбувається у вас всередині в Україні». До речі, він сказав, що навіть в процесі деколонізації, якщо казати,  що відбувається в світі з цим напрямком, то Україна сьогодні лідирує, і що насправді вони будуть брати приклад з того, як відбуваються процеси у нас, – зазначив начальник управління культури і туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Мирослав Шкандрій проводить багато зустрічей. Каже, часто його  запитують: що треба робити, щоб Україну краще знали і поважали у світі?

Треба говорити про Україну, треба писати про Україну, треба брати участь в конференціях міжнародних, треба постійно, щоб голос, український був присутній на усіх цих дискусіях, і треба знаходити спосіб, як популяризувати. Через фільм, через книжки, через театр, через мистецтво, все це дуже помагає, – підкреслив професор університету Манітобу (Канада) Мирослав Шкандрій.