ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівці вибороли шість перших премій на Всеукраїнському музичному конкурсі

Featured Video Play Icon

Раз на два роки Чернігівська музична школа №1 імені Вільконського приймає у себе юних піаністів та музикознавців – учасників Всеукраїнського відкритого музичного конкурсу імені Левка Ревуцького. В умовах повномасштабної війни влада міста, яка є засновником конкурсу, доклала зусиль, аби творчі змагання відбулися.

Цей конкурс особливий, тому що ми звикли за часи епідемії, за часи війни до того, що дуже багато конкурсів проходило дистанційно, тобто за відеозаписами. Зараз, здається, перший такий конкурс в Україні, який проходить наживо і це прекрасно, – розповів голова журі в номінації «фортепіано», піаніст, композитор Олег Безбородько.

Окрім конкурсантів з Чернігова та області, у прослуховуваннях також брали участь вихованці закладів мистецької освіти Миколаєва та Харкова.

Студентка Харківського музичного коледжу Анастасія Грушко з початком війни не залишала рідне місто і разом зі своєю викладачкою готувалася до поїздки на конкурс.

-Єдине, що заважало, так це сирена, тривога. Коли я вже приїхала до Чернігова, то я вже заспокоїлась. Головне було виступити дуже гарно, – зауважила лауреатка першої премії (м.Харків) Анастасія Грушко.

Саме в Чернігові Анастасія здійснила свою мрію – зіграла із симфонічним оркестром. Учасниці старшої вікової категорії, за умовами конкурсу, у другому турі виконували підготовлений концерт з оркестром «Філармонія».

Я дуже рада. Мені сподобалося грати з оркестром. Добре його чула, як і він мене. Звучали красиво і добре разом, – підкреслила Анастасія Грушко.

Земляки Анастасії, члени журі Ігор Седюк та Олег Копелюк, чий виступ відкрив конкурс в Чернігові, самі нещодавно грали з оркестром на міжнародному конкурсі у Фінляндії. Фортепіанний дует поповнив свою творчу скарбничку нагород другою премією, що є показовим прикладом для учасників конкурсу. Діти ретельно готувалися до прослуховувань, намагались захопити авторитетне журі своєю майстерністю.

Я по три години займався. Дуже багато в залі репетирували. Я так хвилювався, щоб не збитися. Судді з Харкова приїхали, – розповів лауреат першої премії (м.Чернігів) Веніамін Висоцький.

Веніамін був впевнений у своїй перемозі. Так і сталося. Чернігівці найбільш переконливо заявили про себе на конкурсі. У номінації «фортепіано» вибороли чотири перші премії і ще дві в номінації «теорія музики, сольфеджіо».

-Ми всім абсолютно учасникам, які конкурували у молодшій, середній категорії та у старшій, надали і перші, і другі, і треті місця. Рівень конкурсу досить високий. Дійсно, планка задана на рівні. Я вражений просто тим, що саме Чернігівська міська рада робить все для того, щоб свято музики саме в режимі офлайн мало бути, воно продовжувалось, – підкреслив член журі, піаніст Олег Копелюк.

Всеукраїнський відкритий музичний конкурс імені Левка Ревуцького традиційно завершився виступами переможців. На концерті прозвучали твори українських композиторів.