Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівці вшанували пам’ять євреїв, страчених нацистами

Featured Video Play Icon

Вшанувати пам’ять жертв нацизму. 17-го листопада у Чернігові пройшов меморіальний захід в урочищі “Березовий рів” до 82-ої річниці масового вбивства євреїв нашого міста. Представники влади та громадськості прийшли покласти квіти та згадати про ті жорстокі події. 

Ми з Вами дійсно знаходимося на місті, яке є свідченням і свідком жахливих злочинів, коли євреїв, людей знищували, розстрілювали, виходячи на роботу, по суті, як це не жахливо звучить, тільки за національною ознакою через нетерпимість, через ненависть, через ті умови, які склалися, в першу чергу, в Німеччині, коли нацистський режим отримав повну владу і без ніяких стримувань міг робити ті злочини, які, в тому числі, на початковому особливо етапі, сталися через байдужість світу, який не розумів і не хотів розуміти вчасно загрозу, яку в собі несе диктатура, – зазначив в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Нацисти жорстоко вбили шість мільйонів євреїв, півтора з яких — в Україні. За підрахунками істориків, на Чернігівщині нараховується від чотирьох до шести тисяч жертв. Найбільш масовий розстріл в області стався в урочищі “Березовий рів”, де поховано понад вісімсот осіб.

-Це переважно жінки і діти, і люди похилого віку. Їх сюди зігнали з усього Чернігова, потім ще підвозили з деяких районів Чернігівщини і багато міст ще по маршруту до цього місця, до цих ривчаків, де розстрілювали по дорозі навіть не дуже, так би мовити, робити собі додаткову працю не хотіли ті, хто це робив і розстрілював деяких по дорозі, – повідомив голова Чернігівської міської єврейської громади Олександр Чеван.

Меморіальний захід – це не лише вшанування пам’яті про тих, кого жорстоко вбивали нацисти, а й нагадування про страшні уроки історії, які знаходять своє відображення і в подіях сьогодення.

Ми зараз стоїмо тут, в Чернігові, на другому році повномасштабного вторгнення, вже практично на 10-му році війни і нам зрозуміло, більше звичайно зрозуміло, ніж раніше, біль і жах, який пережил цілий народ. На жаль, багато інших прикладів в Україні наших міст і в тому числі Чернігова. Будучи в блокаді понад місяць, 35 днів, втратив велику кількість цивільних, там за офіційними цифрами 350, там реально, я думаю, близько до 700 людей, які безневинно також загинули в результаті того, що в сусідній країні до влади прийшов диктатор, якого ніхто не зміг стримати, ні власний народ, ні світ, – підкреслив Олександр Ломако.

За словами історика Сергія Бутка, людство не повинно забувати трагедію Голокосту та боротися за права та свободи людини, оскільки агресія росії проти України та терористичні акти ХАМАСу проти Ізраїлю є геноцидами 21-го століття, адже мета цих злочинів аналогічна діям нацистів — знищення людей за їх національну приналежність.

Я хочу сказати, що чому особливо зараз, це завжди важливо, особливо зараз важливо вшанувати пам’ять і знати про ці факти Другої світової війни, цей жахливий злочин. Ну, по перше, це Голокост, це геноцид, це знищення за національною ознакою. По-друге, саме зараз Російська Федерація, рашистський злочинний режим здійснює геноцидні дії проти української нації. І, на великий жаль, сьомого жовтня цього року, тобто, зовсім недавно, значить, був напад на Ізраїль, і терористи ХАМАСу теж здійснювали вбивства за національною ознакою. Не тому, що вони громадяни Ізраїля а саме за те, що вони євреї, – уточнив  історик Сергій Бутко.

Нагадаємо, пам’ять жертв нацистських злочинів в урочищі “Березовий рів” чернігівці вшановують щорічно. Перший пам’ятник жертвам тут встановили ще у 1963-му році, а після здобуття Україною незалежності єврейська громада встановила пам’ятний знак про розстріл співвітчизників. 2021-го меморіальний комплекс повністю реконструювали.